Lager coopers

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kurek93
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.01
    • 12

    #1

    Lager coopers

    Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora wychodzi mi 122g cukru do refermentacji do angażowania na poziomie 2,2. Czy przy 4 blg nic się nie stanie-granaty ? Mogę butelkowac ? Obecnie piwko stoi dzień w zimnym na tzw cold crush. Pozdrawiam.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    Czesc. 4 to stosunkowo duzo na ten brewkit. Jezeli nie sprawdzales to jeszcze bym zerknal dla pewnosci czy ballingometr wskazuje 0 blg w wodzie 20*c zeby potwierdzic prawidlowosc odczytu. Ile litrow?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • kurek93
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.01
      • 12

      #3
      Balingometr wskazuje poprawnie, sprawdzałem dwa razy. Mimo przenoszenia do ciepłego blg nie spada, wiec chyba będę butelkowal. Może ma wpływ ze używałem ekstrakt zamiast cukru ? Ewentualnie wachania temperatury ? Uśpione drożdże ? Wczoraj otworzyłem pojemnik o o dziwo w środku czysto, czyli drożdże posprzątały po sobie.

      Comment

      • kurek93
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2023.01
        • 12

        #4
        A litrów 23

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24007

          #5
          Sorry ze męczę nie piszesz wprost Sprawdzałeś na wodzie?

          Ten ekstrakt zamiast cukru oczywiście ma wpływ, bo nie odfermentuje do zera jak cukier prosty.

          Jak są wątpliwości co do odfermentowania to stosuję bardziej zachowawczą ilość cukru, np. 5g na litr.

          Twoje 23l i 122g cukru brzmi rozsądnie
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kurek93
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2023.01
            • 12

            #6
            To ja przepraszam, ale to ja męczę. Pisze zbyt szybko i nieprzemyślanie.
            A wiec tak, sprawdzałem balingometr w wodzie o temp.20 stopni.
            Piwko zabutelkowane, w smaku wyczuwalna lekka goryczka, chyba coś z tego wyjdzie.
            Pytanie jeszcze mam. Skoro wyszło mi 4blg to trzeba to jakoś uwzględniać przy dodawaniu cukru ? Czy to cukry niefermentowane i dodawać cukru normalnie do refermentacji. O dziwo w kalkulatorach jest początkowe blg, czego niezbyt rozumiem, dlaczego nie końcowe
            Pytanie drugie, to ile dni trzymać w ciepłym butelki ok 24 stopni a po ilu dniach przenieść w chłodne, mam garaż ok 10 stopni, czy będzie ok ? I czy po 3 tygodniach można już próbować smakować ?
            Teraz pora na zacieranie. Muszę butle z gazem kupić i kuchenkę bo na indukcji mi parta rządząca nie pozwala. Pozdrawiam

            Comment

            • yavo
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2009.03
              • 910

              #7
              Ja piwo zwykle gazuję 10-14 dni, a z degustacją wstrzymałbym się jakieś cztery tygodnie.

              Comment

              • kurek93
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2023.01
                • 12

                #8
                Ok. Dzięki za info. Jutro zaczynam swoją pierwsza Warkę. Jakieś podpowiedzi ? Będę robił pszeniczne. Trzymać się instrukcji czy coś zmieniać ? Dodam, ze chce otrzymać delikatne piwo z goryczka na poziomie 10 IBU

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Mar11111
                  Początki z brewkitem...
                  Mar11111
                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                  2024-04-20, 14:46
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • darekd
                  Albani, Theodor Schiøtz Anarkist Motueka Lager
                  darekd
                  Namęczyć się trzeba było, żeby dowiedzieć się gdzie to warzą. Za tą kraftową zasłoną:

                  https://anarkistbrewery.dk/

                  stoi koncern Royal Unibrew...

                  Alk. 5,5%

                  Naklejka polskiego dystrybutora na puszce wskazuje ekstr. na zaledwie 8,5% (ale to chyba jakiś...
                  2022-10-21, 23:03
                • dulukgrzegorz
                  Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                  dulukgrzegorz
                  Cześć wszystkim,



                  Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                  Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                  Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                  2022-10-04, 14:48
                • MaciekZZ
                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa Biowin Coopers Lager
                  MaciekZZ
                  Witam.

                  Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)

                  Zestaw zawiera:
                  - Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
                  - Kran do pojemnika
                  - Mieszadło plastikowe
                  - Rurkę fermentacyjną
                  - Areometr z menzurką (miernik cukru)
                  -...
                  2020-01-13, 12:21
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...