Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora wychodzi mi 122g cukru do refermentacji do angażowania na poziomie 2,2. Czy przy 4 blg nic się nie stanie-granaty ? Mogę butelkowac ? Obecnie piwko stoi dzień w zimnym na tzw cold crush. Pozdrawiam.
Lager coopers
Collapse
X
-
Czesc. 4 to stosunkowo duzo na ten brewkit. Jezeli nie sprawdzales to jeszcze bym zerknal dla pewnosci czy ballingometr wskazuje 0 blg w wodzie 20*c zeby potwierdzic prawidlowosc odczytu. Ile litrow?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Balingometr wskazuje poprawnie, sprawdzałem dwa razy. Mimo przenoszenia do ciepłego blg nie spada, wiec chyba będę butelkowal. Może ma wpływ ze używałem ekstrakt zamiast cukru ? Ewentualnie wachania temperatury ? Uśpione drożdże ? Wczoraj otworzyłem pojemnik o o dziwo w środku czysto, czyli drożdże posprzątały po sobie.
Comment
-
-
Sorry ze męczę nie piszesz wprost Sprawdzałeś na wodzie?
Ten ekstrakt zamiast cukru oczywiście ma wpływ, bo nie odfermentuje do zera jak cukier prosty.
Jak są wątpliwości co do odfermentowania to stosuję bardziej zachowawczą ilość cukru, np. 5g na litr.
Twoje 23l i 122g cukru brzmi rozsądnie
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
To ja przepraszam, ale to ja męczę. Pisze zbyt szybko i nieprzemyślanie.
A wiec tak, sprawdzałem balingometr w wodzie o temp.20 stopni.
Piwko zabutelkowane, w smaku wyczuwalna lekka goryczka, chyba coś z tego wyjdzie.
Pytanie jeszcze mam. Skoro wyszło mi 4blg to trzeba to jakoś uwzględniać przy dodawaniu cukru ? Czy to cukry niefermentowane i dodawać cukru normalnie do refermentacji. O dziwo w kalkulatorach jest początkowe blg, czego niezbyt rozumiem, dlaczego nie końcowe
Pytanie drugie, to ile dni trzymać w ciepłym butelki ok 24 stopni a po ilu dniach przenieść w chłodne, mam garaż ok 10 stopni, czy będzie ok ? I czy po 3 tygodniach można już próbować smakować ?
Teraz pora na zacieranie. Muszę butle z gazem kupić i kuchenkę bo na indukcji mi parta rządząca nie pozwala. Pozdrawiam
Comment
-
Comment