Słodkie piwo z ekstraktu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Axl2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.11
    • 2

Słodkie piwo z ekstraktu

Witam wszystkich,

Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze składników i szybkim instruktażu bo trochę boje się to zepsuć :/
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

Nikt się nie kwapi, więc odpowiem co wiem...
    Irlandzkie to zupełnie inne piwo niż Raciborskie. Niemniej Jeśli brzeczka będzie miała kontakt minimalny z chmielem (jak to się mówi homeopatyczne ilości) to wyjdzie Ci słodkie piwo. Powiem szczerze, że takiego nie robiłem, ale jak na 3.80 kg ekstraktu użyjesz 30g dowolnego chmielu (wiem, że to nadużycie) to i tak osiągniesz ten efekt. Niestety jak przecierasz szlaki to musisz sam eksperymentować. Mało kto z nas takie robił...

Comment

• Axl2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.11
      • 2

Ok dzięki za podpowiedź, jak podejmę wyzwanie to opiszę co i jak. Pozdrawiam

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24007

Ekstrakty zwykle nie są zacierane "na słodko", bardziej na wytrawnie, przynajmniej te z których korzystaliśmy (Wes, Coopers, Mangrove Jack, Muntons, Brewferm).

Mozna kombinować z płykto odfermentującymi drożdżami, ale pozostaje ryzyko nieprzejedzonych cukrów, z którym trzeba się liczyć.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Related Topics

Collapse

• Petitpierre
          25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
          Petitpierre
          Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
          2023-08-25, 20:15
        • darekd
          Nepomucen, Crazy Lines#41 Green
          darekd
          West Coast IPA
          Ekstr. 16% , alk. 7,1%
          Chmiele: Idaho 7, Citra, Nelson Sauvin,
          W składzie płatki ryżowe

Aromat – słodkie owoce (tropikalne, winogrona), żywice, tej citry to chyba niewiele
          Piana – średnia, trwały kożuszek
          Barwa – złota, prawie klarowna (podają,
          ...
          2024-07-21, 00:40
        • dadek
          Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
          dadek
          Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
          2023-12-08, 01:06
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • darekd
          Riegele, Dulcis 12
          darekd
          Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
          Piwo z ich serii Brauspezialitäten

https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
          2024-01-15, 00:24
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...