Słodkie piwo z ekstraktu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Axl2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.11
    • 2

    Słodkie piwo z ekstraktu

    Witam wszystkich,

    Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze składników i szybkim instruktażu bo trochę boje się to zepsuć :/
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19268

    #2
    Nikt się nie kwapi, więc odpowiem co wiem...
    Irlandzkie to zupełnie inne piwo niż Raciborskie. Niemniej Jeśli brzeczka będzie miała kontakt minimalny z chmielem (jak to się mówi homeopatyczne ilości) to wyjdzie Ci słodkie piwo. Powiem szczerze, że takiego nie robiłem, ale jak na 3.80 kg ekstraktu użyjesz 30g dowolnego chmielu (wiem, że to nadużycie) to i tak osiągniesz ten efekt. Niestety jak przecierasz szlaki to musisz sam eksperymentować. Mało kto z nas takie robił...

    Comment

    • Axl2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.11
      • 2

      #3
      Ok dzięki za podpowiedź, jak podejmę wyzwanie to opiszę co i jak. Pozdrawiam

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        Ekstrakty zwykle nie są zacierane "na słodko", bardziej na wytrawnie, przynajmniej te z których korzystaliśmy (Wes, Coopers, Mangrove Jack, Muntons, Brewferm).

        Mozna kombinować z płykto odfermentującymi drożdżami, ale pozostaje ryzyko nieprzejedzonych cukrów, z którym trzeba się liczyć.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X