Zapachy towarzyszace ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wydmikufel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.03
    • 19

    Zapachy towarzyszace ?

    Czesc ) Wlasnie sie z kumplem zabieramy za uwazenie pierwszego piwa. Otoz pojawilo sie wiele pytan, ale na jedno nie znalazlem odpowiedzi. Czy i jak dlugo wydziela sie mily zapach pysznego swiezego piwa (dla postronnych ignorantow zwany smrodem) ?? Glownie chodzi o to czy moze stac to niedaleko legowisk, itp. Dzieki za odpowiedz (ew. za adekwatnego linka - ja nic nie znalazlem)

    Pozdrawiam, Wydmikufel
  • Krzyś
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.10
    • 27

    #2
    Jeśli masz na myśli aromaty podczas fermentacji, to na pewnym etapie dolnej może się wydzielać smakowity zapach siarkowodoru. Potrwa to z pewnością nie dłużej niż sama fermentacja. W pobliżu legowisk większym problemem okazuje się zwykle hałas z rurki fermentacyjnej, o ile takowej używasz. Na to jest sposób. Trzeba do jej wylotu włożyć trochę waty. Powodzenia
    Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
    CBDO

    Comment

    • Wydmikufel
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.03
      • 19

      #3
      1. Dzieki
      2. Zapomnialem dodac, ze to bedzie gorna fermentacja na sprzecie z Browamatora (tam zadnych rurek nie ma... ale moze zainstalowac?)
      3. Warzenie oczywiscie a nie jak napisalem wczesniej

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Intensywny aromat rozchodzi się w czasie warzenia. Mja żona nazywa to smrodem. Jak warzę ciemniaka, syn twierdzi, że czuć to dość daleko od domu. Smrodek utrzymuje się jeszcze kilka godzin po gotowaniu.

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Wydmikufel napisał
          1. Zapomnialem dodac, ze to bedzie gorna fermentacja na sprzecie z Browamatora (
          Hej.

          Taka była też moja druga warka - pierwsza, dolnej fermentacji, pracowała na stryszku. Druga, górnej, ze względu na wymaganą temperaturę wylądowała pod stołem w kuchni. Żona, o dziwo, nie oponowała. Zapach był bardzo delikatny, chyba nie masz się czego obawiać. Powodzenia!

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            Ja też stosuję fermentor Browamatora, żadnych rurek tam nie montuj, nie ma potrzeby, górna fermentacja wydziela bardzo miły zapach , moja żonka nie oponuje .
            Teraz mam na tapecie dolną fermentację i fermentor stoi na balkonie.
            Bardziej nażekają na chmielenie.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X