piwo z perzu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    piwo z perzu

    1 litr jęczmienia, 25 dag cukru, 2 dag chmielu, 2 dag drożdzy, 3 czubate łyżki rozdrobnionego perzu, 11 litrów wody.
    zrumienić jęczmień na patelni na jasnobrązowy kolor, zemleć, gotować w 6 l wody przez 3 godz. w 2 l wody gotować (ok. 1/2 godz.) chmiel i perz. 3 l wody zagotować z cukrem. wszystko zmieszać, a gdy przestygnie przecedzić. dodać rozdrobnione drożdze. po 24 godz. wlać do butelek, wypełniając je do połowy. zakorkować. wstawić na tydzień do zimnej piwnicy. pić 2-3 razy w tygodniu po 1 szklance.
    działanie lecznicze na układ moczowy, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, w zaburzeniach trawienia i przemiany materii. ponadto oczyszcza krew i ciało z toksyn, wzmacnia i dodaje sił. polecane palaczom i mieszkańcom dużych miast.
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Rozumiem, że piwem to się popija
    Z receptury nijak mi się to z piwem nie kojarzy.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Gollum
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.09
      • 307

      #3
      Nie powiem, przepis interesujący. Ale jeśli toto jest niesmaczne, to po co się katować, skoro identyczne lecznicze działania ma prawdziwe piwo?

      Comment

      • muciek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2001.06
        • 50

        #4
        Przepis chyba z książki kucharskiej, widziałem tekie u mojej babci.
        Szkoda że brakuje radości zacieranie, itp.
        A perz ma wielkie właściwości.

        Comment

        • Krzych15
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.10
          • 596

          #5
          Piwo ma te same zalety co w/w "nalewka"- sika się po nim dobrze, kamienie się rozpuszczają, apetyt ma się że hej... a rozkoszy picia piwa niczym się nie da zastąpić.
          krzych
          Dzień bez piwa to stracony dzień.

          Comment

          • ROMANO
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2004.01
            • 6

            #6
            Odnośnie tej nalewki to jaki perz mam zastosować:Perz siny (AGROPYRON INTERMEDIUM)czy perz właściwy (AGROPYLON REPENS).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              rozumiem, że pytanie do mnie ?! ale niestety nie znam odpowiedzi

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #8
                " piwo " z perzu

                Czy ktoś z Was spotkał się iedykolwiek z " piwem " wytwarzanym z kłączy perzu?
                Pytam, bo wpadła mi w pelengatory książka Doc. dr. hab Barbary Kuźnickiej i mgr. Marii Dziak pod tytułem: " Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność ", Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarkich, Warszawa 1992, wyd. VI poprawione i uzupełnione.
                Cytuję fragment:
                Perz. Postacie leku:
                " Wysuszony perz kroimy na drobne części i gotujemy z drożdzami ii chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. Pić 2-4 razy dziennie po szklance płynu"
                Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

                Comment

                • GioCare
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.09
                  • 137

                  #9
                  hmm? ciekawe czego to ludzie nie wymyślą
                  ╔═╗
                  ║═╬╦╦═╦═╦═╗
                  ╠═║║║╬║╩╣╔║
                  ╚═╩═╣╔╩═╩╝UŻYTKOWNIK
                  ════╚╝══════════

                  - GIOCARE - Polski produkt wyprodukowany dla Biedronki lecz już niespotykany :(
                  "Ten, kto wymyślił piwo, był mędrcem"
                  http://www.kp.pl/

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8107

                    #10
                    Ale ta pani nie pisze,że to jest piwo tylko płyn który się gotuje jak piwo.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #11
                      Pisałem kiedyś o tym tutaj.

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale ta pani nie pisze,że to jest piwo tylko płyn który się gotuje jak piwo.
                        Niestety znowu się mylisz.
                        Po pierwsze nie " ta Pani " tylko : Te Panie - książka ma dwie autorki.
                        Po drugie: zamieszczony przeze mnie cytat poprzedzony jest pogrubionym odnośnikiem: Piwo z perzu.
                        Czyli w rozumieniu autorek nie jest to płyn który gotuje się jak piwo, tylko piwo. Czy słusznie, czy też nie, to inna sprawa.
                        Byłbym Ci bardzo zobowiązany, gdybyś odpowiadając na moje posty był łaskaw poza palcami zatrudnić również szare komórki. Z góry serdecznie dziękuję.

                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pisałem kiedyś o tym tutaj.
                          Dzięki. Nawet nie szukałem w wyszukiwarce
                          Miałeś okazję próbować?

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #14
                            Nie, na taki eksperyment sobie nie pozwoliłem, choćby z braku tytułowego perzu.

                            Comment

                            • angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie, na taki eksperyment sobie nie pozwoliłem, choćby z braku tytułowego perzu.
                              Kurczaczki, szkoda.
                              Chcesz może trochę perzu?
                              Jest Ci go u mnie dostatek Mam zamiar niedługo zabrać się za odperzanie ogrodu Trochę mogę Ci podesłać. Dorodny bydlak jak rzadko. Miał w tym roku ciepełko i sporo wody. Gdybym miał czas i samozaparcie to mógłbym majątek zrobić sprzedając w Herbapolu
                              Jakby co, to zapraszam do mnie- ja stawiam piwo, a Ty wykopujesz to cholerstwo.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X