1 litr jęczmienia, 25 dag cukru, 2 dag chmielu, 2 dag drożdzy, 3 czubate łyżki rozdrobnionego perzu, 11 litrów wody.
zrumienić jęczmień na patelni na jasnobrązowy kolor, zemleć, gotować w 6 l wody przez 3 godz. w 2 l wody gotować (ok. 1/2 godz.) chmiel i perz. 3 l wody zagotować z cukrem. wszystko zmieszać, a gdy przestygnie przecedzić. dodać rozdrobnione drożdze. po 24 godz. wlać do butelek, wypełniając je do połowy. zakorkować. wstawić na tydzień do zimnej piwnicy. pić 2-3 razy w tygodniu po 1 szklance.
działanie lecznicze na układ moczowy, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, w zaburzeniach trawienia i przemiany materii. ponadto oczyszcza krew i ciało z toksyn, wzmacnia i dodaje sił. polecane palaczom i mieszkańcom dużych miast.
zrumienić jęczmień na patelni na jasnobrązowy kolor, zemleć, gotować w 6 l wody przez 3 godz. w 2 l wody gotować (ok. 1/2 godz.) chmiel i perz. 3 l wody zagotować z cukrem. wszystko zmieszać, a gdy przestygnie przecedzić. dodać rozdrobnione drożdze. po 24 godz. wlać do butelek, wypełniając je do połowy. zakorkować. wstawić na tydzień do zimnej piwnicy. pić 2-3 razy w tygodniu po 1 szklance.
działanie lecznicze na układ moczowy, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, w zaburzeniach trawienia i przemiany materii. ponadto oczyszcza krew i ciało z toksyn, wzmacnia i dodaje sił. polecane palaczom i mieszkańcom dużych miast.
Comment