piwo z perzu
Collapse
X
-
Niestety znowu się mylisz.
Po pierwsze nie " ta Pani " tylko : Te Panie - książka ma dwie autorki.
Po drugie: zamieszczony przeze mnie cytat poprzedzony jest pogrubionym odnośnikiem: Piwo z perzu.
Czyli w rozumieniu autorek nie jest to płyn który gotuje się jak piwo, tylko piwo. Czy słusznie, czy też nie, to inna sprawa.
Byłbym Ci bardzo zobowiązany, gdybyś odpowiadając na moje posty był łaskaw poza palcami zatrudnić również szare komórki. Z góry serdecznie dziękuję.
Nie mogę zatrudniać szarych komórek bo mam tylko kolorowe.
Czy ktoś z Was spotkał się iedykolwiek z " piwem " wytwarzanym z kłączy perzu?
Pytam, bo wpadła mi w pelengatory książka Doc. dr. hab Barbary Kuźnickiej i mgr. Marii Dziak pod tytułem: " Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność ", Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarkich, Warszawa 1992, wyd. VI poprawione i uzupełnione.
Cytuję fragment:
Perz. Postacie leku:
" Wysuszony perz kroimy na drobne części i gotujemy z drożdzami ii chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. Pić 2-4 razy dziennie po szklance płynu"
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Brawo. Bardzo mile zaskoczyłeś mnie poczuciem humoru. Naprawdę i bez uszczypliwości: pokłon do samej ziemii. I w 100% szczerze, z uśmiechem i zadowoleniem na paszczy: Twoje zdrowie.
Szkoda, że nikt z forumowiczów nie miał okoliczności z piwem perzowym. Z powodu posiadania dużej ilości surowca chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć. A tak pozostaje mi bycie pierwszym, który spróbuje takie cóś wykonać. Nie wiem tylko czy będzie mi się chciało i czy czas pozwoli. Jeśli zrobię to nie omieszkam powiadomić.Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2007-09-06, 20:14.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Rajecka Dolina położona na południe od Żyliny, znana jest z pięknych krajobrazów oraz z licznych wód mineralnych. Chyba żadnemu turyście bywającemu na Słowacji nie jest dziwna nazwa wody mineralnej - Rajec. Tą rozlewa się w miejscowości Rajec, natomiast nieco bliższe Żyliny- Rajecke...4 Photos
-
Channel: Słowacja
-
-
W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...3 Photos
-
Channel: Ukraina
2021-04-23, 21:10 -
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment