piwo z perzu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    " ...Wysuszony perz (...) gotujemy z drożdzami ii chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. ...
    Ja w swoim piwie nigdy drożdży nie gotowałem. Nie wiedziałem, że tak trzeba

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8118

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
      Niestety znowu się mylisz.
      Po pierwsze nie " ta Pani " tylko : Te Panie - książka ma dwie autorki.
      Po drugie: zamieszczony przeze mnie cytat poprzedzony jest pogrubionym odnośnikiem: Piwo z perzu.
      Czyli w rozumieniu autorek nie jest to płyn który gotuje się jak piwo, tylko piwo. Czy słusznie, czy też nie, to inna sprawa.
      Byłbym Ci bardzo zobowiązany, gdybyś odpowiadając na moje posty był łaskaw poza palcami zatrudnić również szare komórki. Z góry serdecznie dziękuję.
      Jedna pani czy dwie co to za różnica skoro piszą bele co.
      Nie mogę zatrudniać szarych komórek bo mam tylko kolorowe.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
      Czy ktoś z Was spotkał się iedykolwiek z " piwem " wytwarzanym z kłączy perzu?
      Pytam, bo wpadła mi w pelengatory książka Doc. dr. hab Barbary Kuźnickiej i mgr. Marii Dziak pod tytułem: " Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność ", Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarkich, Warszawa 1992, wyd. VI poprawione i uzupełnione.
      Cytuję fragment:
      Perz. Postacie leku:
      " Wysuszony perz kroimy na drobne części i gotujemy z drożdzami ii chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. Pić 2-4 razy dziennie po szklance płynu"
      Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
      Wysiliłem te kolorowe komórki i nie znalazłem nic o piwie.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
        Jedna pani czy dwie co to za różnica skoro piszą bele co.
        Nie mogę zatrudniać szarych komórek bo mam tylko kolorowe.

        Wysiliłem te kolorowe komórki i nie znalazłem nic o piwie.
        He, He.
        Brawo. Bardzo mile zaskoczyłeś mnie poczuciem humoru. Naprawdę i bez uszczypliwości: pokłon do samej ziemii. I w 100% szczerze, z uśmiechem i zadowoleniem na paszczy: Twoje zdrowie .
        Szkoda, że nikt z forumowiczów nie miał okoliczności z piwem perzowym. Z powodu posiadania dużej ilości surowca chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć. A tak pozostaje mi bycie pierwszym, który spróbuje takie cóś wykonać. Nie wiem tylko czy będzie mi się chciało i czy czas pozwoli. Jeśli zrobię to nie omieszkam powiadomić.
        Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2007-09-06, 20:14.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • bastion
          Słowacja, Rajecke Teplice, Lesna 12/1, Pivovar Flamm.
          bastion
          Rajecka Dolina położona na południe od Żyliny, znana jest z pięknych krajobrazów oraz z licznych wód mineralnych. Chyba żadnemu turyście bywającemu na Słowacji nie jest dziwna nazwa wody mineralnej - Rajec. Tą rozlewa się w miejscowości Rajec, natomiast nieco bliższe Żyliny- Rajecke...
          2021-04-17, 20:44
        • bastion
          Ukraina, Czerniowce, Heroiv Majdanu 29, Nasze Piwo II.
          bastion
          W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...
          2021-04-23, 21:10
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 00:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...