Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
Wyświetlenie odpowiedzi
piwo z perzu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziNiestety znowu się mylisz.
Po pierwsze nie " ta Pani " tylko : Te Panie - książka ma dwie autorki.
Po drugie: zamieszczony przeze mnie cytat poprzedzony jest pogrubionym odnośnikiem: Piwo z perzu.
Czyli w rozumieniu autorek nie jest to płyn który gotuje się jak piwo, tylko piwo. Czy słusznie, czy też nie, to inna sprawa.
Byłbym Ci bardzo zobowiązany, gdybyś odpowiadając na moje posty był łaskaw poza palcami zatrudnić również szare komórki. Z góry serdecznie dziękuję.
Nie mogę zatrudniać szarych komórek bo mam tylko kolorowe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziCzy ktoś z Was spotkał się iedykolwiek z " piwem " wytwarzanym z kłączy perzu?
Pytam, bo wpadła mi w pelengatory książka Doc. dr. hab Barbary Kuźnickiej i mgr. Marii Dziak pod tytułem: " Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność ", Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarkich, Warszawa 1992, wyd. VI poprawione i uzupełnione.
Cytuję fragment:
Perz. Postacie leku:
" Wysuszony perz kroimy na drobne części i gotujemy z drożdzami ii chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. Pić 2-4 razy dziennie po szklance płynu"
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziJedna pani czy dwie co to za różnica skoro piszą bele co.
Nie mogę zatrudniać szarych komórek bo mam tylko kolorowe.
Wysiliłem te kolorowe komórki i nie znalazłem nic o piwie.
Brawo. Bardzo mile zaskoczyłeś mnie poczuciem humoru. Naprawdę i bez uszczypliwości: pokłon do samej ziemii. I w 100% szczerze, z uśmiechem i zadowoleniem na paszczy: Twoje zdrowie .
Szkoda, że nikt z forumowiczów nie miał okoliczności z piwem perzowym. Z powodu posiadania dużej ilości surowca chciałbym czegoś więcej się dowiedzieć. A tak pozostaje mi bycie pierwszym, który spróbuje takie cóś wykonać. Nie wiem tylko czy będzie mi się chciało i czy czas pozwoli. Jeśli zrobię to nie omieszkam powiadomić.Last edited by angasc; 2007-09-06, 20:14.
Comment
-
Comment