Jak filtrować brzeczkę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Armatka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 4

    #1

    Jak filtrować brzeczkę?

    Mam problem ze sprawnym przefiltrowaniem brzeczki. Ostatnio zajeło mi to cały dzień. Używam do tego sokownika mamy.Czy macie jakieś fajne i proste sposoby żeby skrócić ten czas?
    Armatka
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Wykonanie kadzi filtracyjnej - sposób tani i bardzo skuteczny.
    Przeczytaj artykuł "Krzysiowe warzenie" i inne w dziale browarnictwo amatorskie.

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
      Z tego samego pomysłu skorzystał elroy

      Comment

      • Armatka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.04
        • 4

        #4
        pawcio1 napisał(a)
        Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
        Z tego samego pomysłu skorzystał elroy


        Jak dużo zrobiłeś tych dziurek i jakiej są średnicy?
        Cz ilość dodanej wody do zacierania ma wpływ na szybkość filtracji?
        Armatka

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
          Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
          Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            mapajak napisał(a)
            W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
            Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
            Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.
            No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
            Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              pawcio1 napisał(a)
              No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
              Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .
              Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
              U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
              Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #8
                mapajak napisał(a)
                Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
                U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
                Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.
                Masz rację, że decydujący jest stopień rozdrobnienia słodu a zwłaszcza zachowanie łuski .

                Comment

                • Lukis
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 49

                  #9
                  mapajak napisał(a)
                  Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
                  U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
                  Mam podobną ilość dziurek 1.5 mm. Co do przepustowości, to gdy wsadziłem wiadro pod kran i puściłem maxymalny strumień wody, to nie udało mi się napełnić tego wiadra. Szybciej odpływa niż napływa. To chyba dobrze, no nie?

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                    dadek
                    Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                    2024-10-23, 01:37
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • e-prezes
                    Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                    e-prezes
                    Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                    2023-09-11, 17:15
                  • heckler
                    Praha-Radotín, Horymírovo náměstí 1416/9, Pivovar Horymír
                    heckler
                    Kolejny odwiedzony browarek miał zaszczyt być naszym 500-setnym browarem odwiedzonym w Czechach. Wybór padł na powstały w 2020 roku browar Horymir .
                    Budynek browaru, restauracji, hotelu, oraz kręgielni stoi tuż przy skrzyżowaniu głównych dróg przecinających centrum...
                    2022-11-16, 10:17
                  • dadek
                    Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
                    dadek
                    Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
                    2022-09-11, 21:58
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...