Mam problem ze sprawnym przefiltrowaniem brzeczki. Ostatnio zajeło mi to cały dzień. Używam do tego sokownika mamy.Czy macie jakieś fajne i proste sposoby żeby skrócić ten czas?
Jak filtrować brzeczkę?
Collapse
X
-
pawcio1 napisał(a)
Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
Z tego samego pomysłu skorzystał elroy
Jak dużo zrobiłeś tych dziurek i jakiej są średnicy?
Cz ilość dodanej wody do zacierania ma wpływ na szybkość filtracji?Armatka
Comment
-
-
W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.
Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .
Comment
-
-
pawcio1 napisał(a)
No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
Comment
-
Comment