Jak filtrować brzeczkę?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Armatka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 4

    Jak filtrować brzeczkę?

    Mam problem ze sprawnym przefiltrowaniem brzeczki. Ostatnio zajeło mi to cały dzień. Używam do tego sokownika mamy.Czy macie jakieś fajne i proste sposoby żeby skrócić ten czas?
    Armatka
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Wykonanie kadzi filtracyjnej - sposób tani i bardzo skuteczny.
    Przeczytaj artykuł "Krzysiowe warzenie" i inne w dziale browarnictwo amatorskie.

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
      Z tego samego pomysłu skorzystał elroy

      Comment

      • Armatka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.04
        • 4

        #4
        pawcio1 napisał(a)
        Ja powierciłem dno w 16 L wiaderku kupę roboty ale działa.
        Z tego samego pomysłu skorzystał elroy


        Jak dużo zrobiłeś tych dziurek i jakiej są średnicy?
        Cz ilość dodanej wody do zacierania ma wpływ na szybkość filtracji?
        Armatka

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
          Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
          Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            mapajak napisał(a)
            W mojej kadzi powierciłem otwory o srednicy 2,5 mm co ok 4-5 mm.
            Sprawuje się bez zarzutu, przefiltrowana brzeczka jest bardzo klarowna. Filtracja 10 l brzeczki trwa około 1-1,5 godz. zależnie od gęstości - im bardziej gęsta brzeczka tym trudniej się filtruje.
            Duży wpływ na przebieg filtracji ma sposób zmielenia ziarna - im drobniej zmielone tym trudniej potem filtrować.
            No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
            Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              pawcio1 napisał(a)
              No to kolega poszsedł na łatwiznę , mije otwory mają fi 1,5 i są co 2 mm jest ich na oko kilkaset nie liczyłem może z tysiąc
              Moja filtracja razem wodami wysłodkowymi to max godzina .
              Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
              U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
              Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #8
                mapajak napisał(a)
                Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
                U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
                Może mam słód gorzej zmielony i to spowalnia filtrację.
                Masz rację, że decydujący jest stopień rozdrobnienia słodu a zwłaszcza zachowanie łuski .

                Comment

                • Lukis
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 49

                  #9
                  mapajak napisał(a)
                  Tysiac dziurek! Faktycznie kolega odwalił kawał roboty.
                  U mnie filtracja trwa dłużej, ale nie sądzę by to było spowadowane za małą ilością otworków w kadzi bo i tak "przepustowość" podziurawionego dna kadzi jest dużo, dużo większa niz warstwy młóta.
                  Mam podobną ilość dziurek 1.5 mm. Co do przepustowości, to gdy wsadziłem wiadro pod kran i puściłem maxymalny strumień wody, to nie udało mi się napełnić tego wiadra. Szybciej odpływa niż napływa. To chyba dobrze, no nie?

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X