Witam
Właśnie rozlałem portera
, ale coś mi nie pasuje obliczoną ilością alkoholu. Pierwszy pomiar aerometrem OG=1.068 (17 Blg), przy rozlewie FG=1.016.
Stosując metodę Czesa wychodzi mi 0.052*129=6.7% alkoholu. No w sumie mało jak na portera
.
Zastanawiam się ile alkoholu powstanie w czasie cichej fermentacji w butelkach, w końcu jest tam około 4% ektsraktu i dodałem przy rozlewie do drugiego fermentora 80 gram cukru. Czy możliwe jest, aby drożdże jeszcze przerobiły powiedzmy 1 lub 2% alkoholu w butelkach ?
Pozdrawiam i życzę Wesolutkich Świąt !
Koziołek
Właśnie rozlałem portera

Stosując metodę Czesa wychodzi mi 0.052*129=6.7% alkoholu. No w sumie mało jak na portera

Zastanawiam się ile alkoholu powstanie w czasie cichej fermentacji w butelkach, w końcu jest tam około 4% ektsraktu i dodałem przy rozlewie do drugiego fermentora 80 gram cukru. Czy możliwe jest, aby drożdże jeszcze przerobiły powiedzmy 1 lub 2% alkoholu w butelkach ?
Pozdrawiam i życzę Wesolutkich Świąt !
Koziołek
Comment