Liczenie zawartości alkoholu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koziołek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 32

    Liczenie zawartości alkoholu

    Witam

    Właśnie rozlałem portera , ale coś mi nie pasuje obliczoną ilością alkoholu. Pierwszy pomiar aerometrem OG=1.068 (17 Blg), przy rozlewie FG=1.016.
    Stosując metodę Czesa wychodzi mi 0.052*129=6.7% alkoholu. No w sumie mało jak na portera .

    Zastanawiam się ile alkoholu powstanie w czasie cichej fermentacji w butelkach, w końcu jest tam około 4% ektsraktu i dodałem przy rozlewie do drugiego fermentora 80 gram cukru. Czy możliwe jest, aby drożdże jeszcze przerobiły powiedzmy 1 lub 2% alkoholu w butelkach ?

    Pozdrawiam i życzę Wesolutkich Świąt !
    Koziołek
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #2
    Twoje parametry wyjściowe też na portera nie wskazują.
    Portery bałtyckie jakie u nas występują mają od 20- 22 st Blg.
    Twoje 7% alk. to i tak niezły wynik.
    Na to by przybyło jeszcze alkoholu za bardzo bym nie liczył,ale pewno jakieś minimalne ilośći dojdą

    Comment

    • panstasio
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.07
      • 18

      #3
      Procenciki

      Drodzy Browarnicy, mam jedno delikatne pytanko a mianowicie jak zmierzy zawarto[ alkocholiku (popularnie zwane procencikami) w moim wlasnym piwku?? Dzikuje z góry, z powazaniem Panstasio

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Sądząc po pisowni, to już mierzyłeś. To po polsku?

        Comment

        • panstasio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.07
          • 18

          #5
          odp

          Sorki krzysiu ale jak to pisałem to niewszystkie polskie znaki mi wchodziły, ale ręcze jest to po polsku. A tak na marginesie nadal oczekuje odpowiedzi!!

          Comment

          • Kokodżambo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 7

            #6
            tutaj jest odnośnik do dyskusji, na temat alkoholu..
            Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

            Comment

            Przetwarzanie...