O produkcji piwa baaardzo naukowo-technicznie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

O produkcji piwa baaardzo naukowo-technicznie

Jeśli kogoś interesują informacje typu:

Spośród parametrów jakościowych słodu największą uwagę zwraca się na: (...) barwę brzeczki laboratoryjnej wyrażoną w skali jodowej; powinna wynosić najwyżej 0,22 cm3 0,1 M J na 100 cm3 brzeczki dla słodu jasnego, a 0,60-1,5 cm3 dla słodu monachijskiego

lub

Temperatura ok. 63°C stanowi graniczną temperaturę scukrzania. Przy prowadzeniu procesu w tej temperaturze powstaje największa ilość maltozy. Przy zacieraniu w temperaturze wyższej niż 63°C tworzy się większa ilość dekstryn, a mniejsza ilość maltozy.

to niech zajrzy tu.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Related Topics

Collapse

• dadek
    Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
    dadek
    Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
    Taka...
    2022-02-28, 04:41
  • hajzenbergg
    Ilość słodu na 20 l piwa pszenicznego
    hajzenbergg
    Witam. Czy na 20 litrów piwa pszenicznego mogę dać 3 kg słodu pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego? Czy to za dużo ? Pozdrawiam
    2017-03-06, 03:33
  • Ravage
    Coobra CB5 - wydajność
    Ravage
    Szukam opini użytkowników

Posiadam ten kocioł i mam problemy z wydajnością przy dużych warkach celując w 40L gotowego piwa. Okazało się ze problemem była u mnie temperatura termostat pokazywał temperaturę na poziomie 63 stopni natomiast termometr zanurzony w zacierze pokazywał...
    2020-06-30, 15:39
  • dadek
    Nymburk, Pražská 22, Pivovar Nymburk
    dadek
    Coroczny Den Postřižinského piva i otevřených dveří pivovaru Nymburk w tym roku przypadł 15.06.2019. Jako że zapowiedziano również możliwość zwiedzenia całego browaru i słodowni (choć tylko do godziny 12) to nie mogło nas tam zabraknąć. Dodatkową atrakcją był Postřižinský expres...
    2019-07-18, 05:23
  • heckler
    Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
    heckler
    Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
    Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
    2023-06-15, 12:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...