Rekord szybkości czyli co potrafią dobre drożdze!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #1

    Rekord szybkości czyli co potrafią dobre drożdze!!

    Witajcie!!
    W sobotę warzyłem porterka typu bałtyckiego czyli dolna fermentacja.
    Osiągnąłem w wyniku zacierania 3.kg pilzneńskiego , 1,5 kg monachijskiego i 0.65 kg karmelowego + 1,8 kg puszka extraktu słodowego jasnego Browamatora stężenie brzeczki 18Blg(22L)
    Dodalem do tego matkę drożdzową zebraną z cichej fermentacji po ostatnim jasnym pełnym.Drożdze dodałem około pólnocy.Rano piękna piana wysokości ok 10 cm.
    Dziś rano patrzę a tu już tylko kilka bąbli na powierzchni.
    Po powrocie z pracy sprawdzam wynik 6 st Blg.
    Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby tak szybko przeszła fermentacja burzliwa.
    Wiem że są teraz wyjątkowe warunki termiczne a cieplo pogania zdecydowanie pracę drożdzy ale 12 st w dobę to IMO super wynik.
    Wcześniej trwało to zazwyczaj 3-4 dni.
    Właśnie zlewam na cichą fermentację do balona.

    PS. Jak wyglądają wasze wyniki i czy ostatnio też mieliście podobny przypadek??
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Chyba nowy redord swiata?
    A tak poważnie to jaką masz temperaturę w pomieszczeniu gdzie drożdże pracują? U mnie w piwnicy jest 12 st. C i fermentująca tam jasna 14-ka po pięciu dniach odfermentowała do 4,5 % e.w. i fermentacja trwa nadal co mnie bardzo cieszy, gdyż zmieniłem trochę sposób zacierania bo poprzednio 14- ki odfermentowywały mi najniżej do 6-u % e.w. a 12-ki do 5-ciu.
    Na twój wynik miało też wpływ użycie dużej ilości (zebranych z dwóch warek!) świeżych drożdży.

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      mapajak napisał(a)
      Chyba nowy redord swiata?
      A tak poważnie to jaką masz temperaturę w pomieszczeniu gdzie drożdże pracują? U mnie w piwnicy jest 12 st. C i fermentująca tam jasna 14-ka po pięciu dniach odfermentowała do 4,5 % e.w. i fermentacja trwa nadal co mnie bardzo cieszy, gdyż zmieniłem trochę sposób zacierania bo poprzednio 14- ki odfermentowywały mi najniżej do 6-u % e.w. a 12-ki do 5-ciu.
      Na twój wynik miało też wpływ użycie dużej ilości (zebranych z dwóch warek!) świeżych drożdży.

      Temperatura w pokoju jest dość wysoka ok. 24 st.I zdaję sobie sprawę że to zasadniczo jest przyczyną tego sukcesu
      BTW ciekawi mnie co zmieniłeś przy zacieraniu , może zdradzisz tajemnicę??

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        pawcio1 napisał(a)
        :
        BTW ciekawi mnie co zmieniłeś przy zacieraniu , może zdradzisz tajemnicę??
        To nie tajemnica, po przestudiowaniu wiadomości zebranych na forum, w artkułach i w podręcznikach obniżyłem temperaturę I przerwy cukrowej do max. 62 st. C i wydłużyłem ją do 40 min. W tych warunkach powstaje ze skrobi więcej maltozy czyli cukru łatwo dostępnego dla drożdży. Wcześniej stosowałem 65-67 st.C i czas trwania 20-30 min.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • balon91
          Zatrzymana fermentacja??
          balon91
          Witam serdecznie.
          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

          Niestety przez moją niecierpliwość...
          2021-07-14, 15:39
        • dadek
          Chorwacja, Bilice, ul. 113. šibenske brigade HV-a 169, Pivovara 022
          dadek
          18.08.2021 nasza ekipa postanowiła odwiedzić Šibenik. Oprócz zamiaru zwiedzenia zabytkowej starówki i zamku oczywiście był i cel piwny - Pivovara 022. Browarek funkcjonuje od 2017 roku tuż za północnymi rogatkami Šibenika (2 km od centrum miasta), jednak administracyjnie już w miejscowości...
          2021-10-27, 03:39
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...