Witajcie!!
W sobotę warzyłem porterka typu bałtyckiego czyli dolna fermentacja.
Osiągnąłem w wyniku zacierania 3.kg pilzneńskiego , 1,5 kg monachijskiego i 0.65 kg karmelowego + 1,8 kg puszka extraktu słodowego jasnego Browamatora stężenie brzeczki 18Blg(22L)
Dodalem do tego matkę drożdzową zebraną z cichej fermentacji po ostatnim jasnym pełnym.Drożdze dodałem około pólnocy.Rano piękna piana wysokości ok 10 cm.
Dziś rano patrzę a tu już tylko kilka bąbli na powierzchni.
Po powrocie z pracy sprawdzam wynik 6 st Blg.
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby tak szybko przeszła fermentacja burzliwa.
Wiem że są teraz wyjątkowe warunki termiczne a cieplo pogania zdecydowanie pracę drożdzy ale 12 st w dobę to IMO super wynik.
Wcześniej trwało to zazwyczaj 3-4 dni.
Właśnie zlewam na cichą fermentację do balona.
PS. Jak wyglądają wasze wyniki i czy ostatnio też mieliście podobny przypadek??
W sobotę warzyłem porterka typu bałtyckiego czyli dolna fermentacja.
Osiągnąłem w wyniku zacierania 3.kg pilzneńskiego , 1,5 kg monachijskiego i 0.65 kg karmelowego + 1,8 kg puszka extraktu słodowego jasnego Browamatora stężenie brzeczki 18Blg(22L)
Dodalem do tego matkę drożdzową zebraną z cichej fermentacji po ostatnim jasnym pełnym.Drożdze dodałem około pólnocy.Rano piękna piana wysokości ok 10 cm.
Dziś rano patrzę a tu już tylko kilka bąbli na powierzchni.
Po powrocie z pracy sprawdzam wynik 6 st Blg.
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby tak szybko przeszła fermentacja burzliwa.
Wiem że są teraz wyjątkowe warunki termiczne a cieplo pogania zdecydowanie pracę drożdzy ale 12 st w dobę to IMO super wynik.
Wcześniej trwało to zazwyczaj 3-4 dni.
Właśnie zlewam na cichą fermentację do balona.
PS. Jak wyglądają wasze wyniki i czy ostatnio też mieliście podobny przypadek??
Comment