posmak drozdzowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • panstasio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.07
    • 18

    posmak drozdzowy

    mam pytanko. Piwko mojego brata (pierwsze) po lezakowaniu mialo bardzo wyrazisty posmak drozdzy (az za bardzo)jak na to poradzic??ktos mi mowil ze warto zamieszacz warke po burzliwej fermentacji.I jeszcze jedno mala pianka,czy to napewno tylko od cukru zalezy??
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #2
    Odp: posmak drozdzowy

    panstasio napisał(a)
    mam pytanko. Piwko mojego brata (pierwsze) po lezakowaniu mialo bardzo wyrazisty posmak drozdzy (az za bardzo)jak na to poradzic??ktos mi mowil ze warto zamieszacz warke po burzliwej fermentacji.I jeszcze jedno mala pianka,czy to napewno tylko od cukru zalezy??

    Posmak drozdzy to albo efekt dodania dużej ilości sacharozy , albo wysoka temperatura w czasie fermentacji.

    Comment

    • kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

      #3
      Też mi wyszedł silny posmak drożdżowy chociaż trzymałem się wskazówek.Cukru dałem ile trzeba a temperatura była poniżej 24 stopni.

      Comment

      • YAN
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 8

        #4
        Zdarza się, że podczas przelewania piwa, osad drożdży z dna balonu dostał się w zbyt dużej ilości do butelek.

        pozdrawiam
        yan

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #5
          Odp: Odp: posmak drozdzowy

          pawcio1 napisał(a)
          Posmak drozdzy to albo efekt dodania dużej ilości sacharozy , albo wysoka temperatura w czasie fermentacji.
          Cukier daje smak drożdży ???
          Zgaduję że we wspomnianych przypadkach użyte były najpopularniejsze drożdże suche; te jak wiadomo do najwspanialszych nie należą a na smak piwa mają (jak też wiadomo) wielki, niemal decydujący wpływ.
          Może to więc drożdże są odpowiedzialne za posmak drożdży

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            Odp: Odp: Odp: posmak drozdzowy

            oryks napisał(a)
            Cukier daje smak drożdży ???
            Zgaduję że we wspomnianych przypadkach użyte były najpopularniejsze drożdże suche; te jak wiadomo do najwspanialszych nie należą a na smak piwa mają (jak też wiadomo) wielki, niemal decydujący wpływ.
            Może to więc drożdże są odpowiedzialne za posmak drożdży

            Może postaram się dokładniej napisać co mialem na myśli
            Wszystkie swoje dotychczasowe piwa ,poza pszenicą robiłem na suchych drożdzach BrauPartnera.Żadne z moich piw nie ma posmaku drożdzowego, a to dlatego, że nie dodaję sacharozy
            Sacharoza daje specyficzny posmak (identyfikowany przez niektórych) jako drożdzowy
            Oczywiście to tylko taka teroia.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              A moja "teroia" jest tak, że za wcześnie rozlewasz do butelek, w związku z czym pozostaje w piwie zbyt duża ilość drożdży, które to mają, jak sądzę, posmak drożdżowy.

              Nigdy nie słyszałem, żeby z cukru powstawał posmak drożdżowy, no ale może jestem jeszcze zbyt młody.

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #8
                Jak czytam to widzę koledzy, że cukier powoduje wszystko, zapach owocowy, posmak drożdży i co jeszcze?
                Posmak drożdży powodują drożdże - albo jak napisał krzysiu jest ich zbyt wiele, albo fermentowane są w zbyt wysokiej temperaturze, albo użyty jest kiepski gatunek.
                Dla porównania zrobiłem warke piwa, gdzie do butelkowania do 1/2 butelek dodałem cukru a do 1/2 suchego ekstraktu słodowego.
                Jaki efekt?
                Tyle się zmieniło, że w piwie z cukrem było więcej gazu i pianka była okazalsza.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  pjenknik napisał(a)
                  Jak czytam to widzę koledzy, że cukier powoduje wszystko, zapach owocowy, posmak drożdży i co jeszcze?
                  (...)
                  Dla porównania zrobiłem warke piwa, gdzie do butelkowania do 1/2 butelek dodałem cukru a do 1/2 suchego ekstraktu słodowego.
                  Jaki efekt?
                  Tyle się zmieniło, że w piwie z cukrem było więcej gazu i pianka była okazalsza.
                  Nie chodzi o cukier do zabutelkowania, ten nie zrobi piwu nic złego.
                  Natomiast cukier używany jako uzupełnienie ekstraktu fermentującego wnosi do piwa obce, nieprzyjemne posmaki. Ja to nazywan, że piwo "śmierdzi bimbrem". Kiedyś zrobiłem dwa takie piwa i w obu było to samo. Ciekawe, że gdy użyłem zamiast cukru do herbaty kandyzowanego cukru lodowego, ten nieprzyjemny posmak nie wystąpił - piwo oprócz zwiększonej zawartości alkoholu, miało noramalny smak i zapach, bez posmaku "bimbru"

                  Comment

                  • oryks
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.01
                    • 297

                    #10
                    Nie umniejszając Twojej szybko rosnącej praktyce, test na trzech piwach to zbyt mało. Jak wiesz warzenie domowe obarczone jest ( według mnie na szczęście), mino starań piwowara, sporą przypadkowością i pewnie by trzeba z trzydzieści warek aby określić wpływ jednego elementu na wynik końcowy.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      oryks napisał(a)
                      Nie umniejszając Twojej szybko rosnącej praktyce, test na trzech piwach to zbyt mało.
                      Nie pociągnę delej eksperementu z cukrem, nie bawi mnie to.
                      Obecnie warzę tylko z różnych gatunków słodu i dopiero takie piwowarstwo dało mi pełną satysfakcję, zarówno z pracy jak i z uzyskanego efektu końcowego

                      Comment

                      • Petrax
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.12
                        • 662

                        #12
                        U mnie także wystąpił smak drożdżowo-szampanowy i chyba tylko cukier mogę obarczyć winą za ten efekt. Jeżeli się uda przeprowadzić jeszcze jedną warkę, na pewno posłużę się naturalnym ekstraktem. Na razie jednak nie mam warunków, żeby warzyć piwo w domu, może za jakiś czas.
                        In cervisia veritas
                        http://www.ptxc.de.vu
                        Пиво - вот мое экотопливо

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X