W ostatni poniedzialek butelkowalem piwo z gotowca firmy Cooper (Draught). W przepisie podaja, ze przez pierwsze 4 dni trzymac butelki w temperaturze 21-27 stopni a nastepnie w temperaturze 18-20oC. Jest to moje pierwsze piwko, wiec w obawie, ze wystrzeli od razu przenioslem butelki do piwniczki, gdzie panuje temperatura 18-19oC. I stad moje pytanie. Czy ta nizsza temperatura od tej podawanej w przepisie w ciagu pierwszych 4 dni nie zaszkodzi? Wydaje mi sie, ze to nie powinno zaszkodzic a jedynie troche wydluzy sie minimalny czas lezakowania.
Lezakowanie w butelkach - zestawy Cooper?
Collapse
X
-
Ja każde swoje piwo od początku leżakowałem w piwnicy (obecnie w garażu) i nie stwierdziłem, aby to wpływało jakoś ujemnie na smak piwa a także na nagazowanie.
-
-
Odp: a po czym poznać jakie to drożdże?
sqter napisał(a)
Przyłacze sie do tematu bo mam ten sam problem.
Po czym poznac czy to drożdże górnej czy dolnej fermentacji jeśli nie ma nic w opisie na brewkicie.
pzdr
sqter
Comment
-
Comment