W ostatni poniedzialek butelkowalem piwo z gotowca firmy Cooper (Draught). W przepisie podaja, ze przez pierwsze 4 dni trzymac butelki w temperaturze 21-27 stopni a nastepnie w temperaturze 18-20oC. Jest to moje pierwsze piwko, wiec w obawie, ze wystrzeli od razu przenioslem butelki do piwniczki, gdzie panuje temperatura 18-19oC. I stad moje pytanie. Czy ta nizsza temperatura od tej podawanej w przepisie w ciagu pierwszych 4 dni nie zaszkodzi? Wydaje mi sie, ze to nie powinno zaszkodzic a jedynie troche wydluzy sie minimalny czas lezakowania.
Lezakowanie w butelkach - zestawy Cooper?
Collapse
X
-
Ja każde swoje piwo od początku leżakowałem w piwnicy (obecnie w garażu) i nie stwierdziłem, aby to wpływało jakoś ujemnie na smak piwa a także na nagazowanie. -
Odp: a po czym poznać jakie to drożdże?
sqter napisał(a)
Przyłacze sie do tematu bo mam ten sam problem.
Po czym poznac czy to drożdże górnej czy dolnej fermentacji jeśli nie ma nic w opisie na brewkicie.
pzdr
sqterComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment