Lezakowanie w butelkach - zestawy Cooper?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #1

    Lezakowanie w butelkach - zestawy Cooper?

    W ostatni poniedzialek butelkowalem piwo z gotowca firmy Cooper (Draught). W przepisie podaja, ze przez pierwsze 4 dni trzymac butelki w temperaturze 21-27 stopni a nastepnie w temperaturze 18-20oC. Jest to moje pierwsze piwko, wiec w obawie, ze wystrzeli od razu przenioslem butelki do piwniczki, gdzie panuje temperatura 18-19oC. I stad moje pytanie. Czy ta nizsza temperatura od tej podawanej w przepisie w ciagu pierwszych 4 dni nie zaszkodzi? Wydaje mi sie, ze to nie powinno zaszkodzic a jedynie troche wydluzy sie minimalny czas lezakowania.
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Ja każde swoje piwo od początku leżakowałem w piwnicy (obecnie w garażu) i nie stwierdziłem, aby to wpływało jakoś ujemnie na smak piwa a także na nagazowanie.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Nawet zaleca się leżakować piwo w niższej temperaturze niż temeratura fermentacji.
      I tak:
      dla piw górnej fermentacji w temperaturze 10 do 15 st. C
      dla piw dolnej fermentacji 5 do 10 st. C

      Comment

      • sqter
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 8

        #4
        a po czym poznać jakie to drożdże?

        Przyłacze sie do tematu bo mam ten sam problem.
        Po czym poznac czy to drożdże górnej czy dolnej fermentacji jeśli nie ma nic w opisie na brewkicie.
        pzdr
        sqter

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Odp: a po czym poznać jakie to drożdże?

          sqter napisał(a)
          Przyłacze sie do tematu bo mam ten sam problem.
          Po czym poznac czy to drożdże górnej czy dolnej fermentacji jeśli nie ma nic w opisie na brewkicie.
          pzdr
          sqter
          Jeśli nie jest wyraźnie napisane, że są dolnej fermentacji to znaczy,że są górnej

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 21:01
          • VidiBob
            Piana a brak wyraźnej fermentacji
            VidiBob
            Dzień dobry,
            zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
            2022-05-19, 15:36
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 22:07
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 22:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...