czy po okresie 3-tygodniowego lezakowania w chlodnym miejscu (14C) mozna piwo przeniesc w cieplejsze (21C), czy lepiej od razu wszystko wypic?
temperatura przechowywania piwa po okresie leżakowania
Collapse
X
-
Zawsze lepiej jest przechowywać w niższej temperaturze. Miedzy innymi po to wymyślono lodówkę.
Pamiętaj, że w Twoim piwie są żywe drożdzę z których część cały czas jeszcze pracuje. Lepiej, żeby robiły to wolniej, a to zapewni niższa temperatura. -
Literatura fachowa
Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!Piwoszka Karolcia:)
--------------------------------Comment
-
to zapewne dotyczy jasnego pełnego i słabszych- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
no to z tym się ogólnie nie zgodzępatrz niektóre piwa "domowe", lambiki etc.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
teoria jedno praktyka drugie - patrz czteroletni Piast Porter
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
czy starcił na smaku? nie sądzę (próbowałem 18-miesięcznika).
Skoro niektóre Lambiki mogą przleżakować ok. 30 lat (bez ujmy dla smaku) - można uznać że autor którego wspominasz ma na myśli raczej ustalenia normatywne dla ogółu polskich piw (niektóre zachodnie piwa mają na etykiecie podany 24-miesięczny okres przechowywania, ale to już może raczej ze względu na wyfiltrowanie zeń czegokolwiek co mogłoby stanowić o Jego/Jej smaku po tym okresie) .
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja sie zgadzam
Sama znam piwka co po piec latek lezakowaly... ok... ale takie domowej roboty no to proponuje to co wyzej napisalam... a prof. to moj autorytet wiec sorry wierze mu na slowoale ART wiesz nic w naturze pewne nie jest!
Piwoszka Karolcia:)
--------------------------------Comment
-
Czes! staw się do raportu ze swoim porterem (Marusia i Slavoy wie bardzo dobrze o którym mówię)
dla ostudzenia: oczywiście mam świadomość że istnieją piwa które nie przetrzymają nawet 14 dni w dobrych warunkach.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Odp: Literatura fachowa
Karolinka napisał(a)
Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
dom - temperatura ok 22st.
piwnica - temperatura 15st.
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
...-
Channel: Islandia
2024-10-06, 01:35 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment