czy po okresie 3-tygodniowego lezakowania w chlodnym miejscu (14C) mozna piwo przeniesc w cieplejsze (21C), czy lepiej od razu wszystko wypic?
temperatura przechowywania piwa po okresie leżakowania
Collapse
X
-
Zawsze lepiej jest przechowywać w niższej temperaturze. Miedzy innymi po to wymyślono lodówkę.
Pamiętaj, że w Twoim piwie są żywe drożdzę z których część cały czas jeszcze pracuje. Lepiej, żeby robiły to wolniej, a to zapewni niższa temperatura.
-
-
Literatura fachowa
Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!Piwoszka Karolcia:)
--------------------------------
Comment
-
-
to zapewne dotyczy jasnego pełnego i słabszych- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
no to z tym się ogólnie nie zgodzę patrz niektóre piwa "domowe", lambiki etc.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
teoria jedno praktyka drugie - patrz czteroletni Piast Porter
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
czy starcił na smaku? nie sądzę (próbowałem 18-miesięcznika).
Skoro niektóre Lambiki mogą przleżakować ok. 30 lat (bez ujmy dla smaku) - można uznać że autor którego wspominasz ma na myśli raczej ustalenia normatywne dla ogółu polskich piw (niektóre zachodnie piwa mają na etykiecie podany 24-miesięczny okres przechowywania, ale to już może raczej ze względu na wyfiltrowanie zeń czegokolwiek co mogłoby stanowić o Jego/Jej smaku po tym okresie ) .- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ja sie zgadzam
Sama znam piwka co po piec latek lezakowaly... ok... ale takie domowej roboty no to proponuje to co wyzej napisalam... a prof. to moj autorytet wiec sorry wierze mu na slowo ale ART wiesz nic w naturze pewne nie jest!Piwoszka Karolcia:)
--------------------------------
Comment
-
-
Czes! staw się do raportu ze swoim porterem (Marusia i Slavoy wie bardzo dobrze o którym mówię )
dla ostudzenia: oczywiście mam świadomość że istnieją piwa które nie przetrzymają nawet 14 dni w dobrych warunkach.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Odp: Literatura fachowa
Karolinka napisał(a)
Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!
Comment
-
Comment