temperatura przechowywania piwa po okresie leżakowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    #1

    temperatura przechowywania piwa po okresie leżakowania

    czy po okresie 3-tygodniowego lezakowania w chlodnym miejscu (14C) mozna piwo przeniesc w cieplejsze (21C), czy lepiej od razu wszystko wypic?

    Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2003-07-21, 10:49.
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Zawsze lepiej jest przechowywać w niższej temperaturze. Miedzy innymi po to wymyślono lodówkę.
    Pamiętaj, że w Twoim piwie są żywe drożdzę z których część cały czas jeszcze pracuje. Lepiej, żeby robiły to wolniej, a to zapewni niższa temperatura.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Karolinka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.02
      • 129

      #3
      Literatura fachowa

      Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!
      Piwoszka Karolcia:)

      --------------------------------

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24004

        #4
        to zapewne dotyczy jasnego pełnego i słabszych
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Karolinka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.02
          • 129

          #5
          Odpowiez...

          To dotyczy piwka ogolnie
          Piwoszka Karolcia:)

          --------------------------------

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #6
            no to z tym się ogólnie nie zgodzę patrz niektóre piwa "domowe", lambiki etc.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Karolinka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.02
              • 129

              #7
              Obrona....

              Patrz moja "biblia" piwa... prof. Lesniaka...
              Piwoszka Karolcia:)

              --------------------------------

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #8
                teoria jedno praktyka drugie - patrz czteroletni Piast Porter
                Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

                czy starcił na smaku? nie sądzę (próbowałem 18-miesięcznika).

                Skoro niektóre Lambiki mogą przleżakować ok. 30 lat (bez ujmy dla smaku) - można uznać że autor którego wspominasz ma na myśli raczej ustalenia normatywne dla ogółu polskich piw (niektóre zachodnie piwa mają na etykiecie podany 24-miesięczny okres przechowywania, ale to już może raczej ze względu na wyfiltrowanie zeń czegokolwiek co mogłoby stanowić o Jego/Jej smaku po tym okresie ) .
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Karolinka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.02
                  • 129

                  #9
                  Ja sie zgadzam

                  Sama znam piwka co po piec latek lezakowaly... ok... ale takie domowej roboty no to proponuje to co wyzej napisalam... a prof. to moj autorytet wiec sorry wierze mu na slowo ale ART wiesz nic w naturze pewne nie jest!
                  Piwoszka Karolcia:)

                  --------------------------------

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #10
                    Czes! staw się do raportu ze swoim porterem (Marusia i Slavoy wie bardzo dobrze o którym mówię )

                    dla ostudzenia: oczywiście mam świadomość że istnieją piwa które nie przetrzymają nawet 14 dni w dobrych warunkach.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Odp: Literatura fachowa

                      Karolinka napisał(a)
                      Powolujac sie na literature fachowa piwo nieutrwalone powinno byc przechowywane w tem, 2-10 C przez okres do 10 dni, jesli chodzi o piwko utrwalone to 2-16 C przez okres do 90 dni. Ale nie mozna dopuscic do przemarzniecia piwka!!!
                      Dotyczy to piw produkowanych przemysłowo, a więc głęboko odfiltrowanych. Absolutnie nie dotyczy piw domowych i piw produkowanych z osadem drożdżowym, które mimo, a własciwie dzięki braku "utrwalania" najlepiej smakują po kilku miesiącach przechowywania, a i po kilku latach, gdy są prawidłowo zrobione nie zepsują się.

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #12
                        10 dni i to w temp. 2-10 st C ?????!!!!!

                        Z pewnościa piwo nie stało by się przez minione wieki tym czym jest.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • bartek90
                          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                          bartek90
                          Cześć wszystkim,
                          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                          2020-05-14, 12:41
                        • RomaNzRumunii
                          Kolsch temperatura fermentacji
                          RomaNzRumunii
                          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                          2023-11-25, 21:07
                        • XboXC
                          Temperatura fermentacji i leżakowania
                          XboXC
                          Witam.
                          Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
                          Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
                          dom - temperatura ok 22st.
                          piwnica - temperatura 15st.
                          ...
                          2017-02-02, 13:33
                        • smir
                          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                          smir
                          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                          ...
                          2021-05-24, 21:09
                        • Serokomlak
                          Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                          Serokomlak
                          Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                          ...
                          2024-10-06, 01:35
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...