kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 75

    #1

    kontakt brzeczki z tlenem, kiedy powinien być a kiedy nie

    stoi napisane, ze w trakcie procesu zacierania jak najmniej kontaktu z powietrzem, podczas gdy po odcedzeniu chmielu i ostudzeniu brzeczka powinna byc dobrze natleniona. tzn, jak zacieramy to nie napowietrzamy, a przed wrzuceniem drozdzy to juz mozna (trzeba)?
    Ostatnia zmiana dokonana przez mirkap; 2003-07-21, 10:49.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    mirkap - trochę porozdzielałem Twój temat na części. przepraszam za ingerencję, ale za kilka dni ktoś z podobnymi problemami nie dotarłby do tych spraw.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mirkap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.07
      • 75

      #3
      oki,

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Dobrze zrozumiałes: choc może sie to wydać paradoksalne, raczej unikamy tlenu podczas zacierania i filtracji brzeczki i następnie natleniamy zimną brzeczkę nastawną przed dodaniem drożdży.
        Zwróć uwagę, że brzeczka jest w tzw międzyczasie długotrwale gotowana z chmielem więc ewentualnie obecny w niej tlen jest i tak usuwany wraz z parą wodną.
        Tlen jest niezbędny drożdżom, które w pierwszym etapie życia w brzeczce intensywnie się mnożą (drogą pączkowania). Potrzebują budulca na sciany komórkowe - kwasów tłuszczowych i steroli i własnie dlatego łakną tlenu. Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić.
        Natomiast natlenianie zacieru skutkuje w butelkowej już przyszłosci piwa niekorzystnymi, względnie szybkimi zmianami smakowymi. Jeżeli nie zamierzasz przechowywać swego piwa przez pół roku możesz się tym zbytnio nie przejmować

        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • mirkap
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 75

          #5
          teraz jasne, dzieki.

          Comment

          • blues-beer
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 114

            #6
            [QUOTE]Czes napisał(a)
            "Im bardziej stężona brzeczka nastawna, tym ważniejsze by ją w sposób sterylny napowietrzyć / natlenić."

            Jak praktycznie to wykonać?

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Zajrzyj na stronę www.browamator.pl do rubryki "Zapytaj eksperta" - własnie była tam o tym mowa.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • slipa
                Standardy - od kiedy do kiedy
                slipa
                Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                2024-05-07, 09:54
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 17:06
              • pebejot
                Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                pebejot
                Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                2023-06-03, 10:32
              • Pancernik
                Nowa Wieś Legnicka, Nowa Wieś Legnicka 55B, Jaworzyński Browar Rzemieślniczy "Jauer"
                Pancernik
                Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich ) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
                2024-06-03, 11:48
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...