Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie?
jak utrzymać temperaturę?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Odp: jak utrzymać temperaturę?
Kokodżambo napisał(a)
Następną warkę zamierzam zrobić ze słodu. tyle jest ciekawych przepisów mówiących o gotowaniu słodu w odpowiedniej temperaturze np. 55C przez 15min itd.. jak utrzymać mam stałą temperaturę na gazie? -
Wielkie dzięki za tą radę, nie wpadłem na to że temperatura zacieru spada bardzo powoli... no ale od czego ma się doświadczonych kolegów..
p.s. widzę że jesteś z dębicy, mój kumpel Kyniu P. ma tam bar "gościniec"... dawno go nie widziałem, nie wiesz jak tam leci? pamiętam tą oryginalną kuchnię, barszcz z chleba albo garniec pierogów..Comment
-
wszystko świetnie Kokodżambo, ale dyskusje nie związane z tematami poruszanymi w tym dziale prowadź proszę w miejscach do tego przeznaczonych, np. w dziale "Przy piwie" lub poprzez PW z zainteresowaną osobą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
-
Channel: Browary polskie
2019-03-19, 04:45 -
-
Cześć,
w zeszły weekend zrobiłem Pilsa (druga warka i zarazem pierwsza z zacieraniem). Wszystko wydawało mi się jasne i leciałem wedle wskazówek Browamatora. W ten weekend chciałbym zrobić Marcowe również z Browamatora ale wskazówki jak dla mnie są mniej dokładne. Poniżej to co...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 15:40 -
-
No to doczekaliśmy się piwa z Zatora.
Blg 18
A: 6, 5%
Inne popierdułki w stylu dodatków "płatki drzewa amburany" na ecie.
Na całe szczęśćie drzewo amburany nie przeszkadza mi w odbiorze tego piwa.
Ładny, świeży zapach czekoladowo-kawowy.
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment