Mam pytanie, na ktore odpowiedz jest zapewne dla wszystkich oczywista, ale dla mnie niekoniecznie. Kiedy mozna zaczac cicha fermentacje? W momencie, gdy drozdze skoncza pracowac w czasie pierwszej fermentacji? Z Waszej dyskusji wnioskuje, ze po fermentacji burzliwej zostaje jeszcze wystarczajaca ilosc drozdzy, aby przeprowadzic fermentacje cicha. Wiec, jak dlugo powinna potrwac cicha fermentacja? I przy jakim Blg ja zaczac?Dziekuje i pozdrawiam.
cicha fermentacja
Collapse
X
-
w tym temacie są odpowiedzi na twoje pytanie (np post nr 2 ) , przy jakim blg trudno powiedziec zależy od jakiego startujesz ( przydatny balingometr aby stwierdzic czy fermentacja główna już ustała )Mniej książków więcej piwaComment
-
Szczerze mówiąc chwilę mi zajęło zanim zajarzyłam o co pytasz - stary wątek. Fermentor od zawsze przykrywamy tylko przykrywką - piwo nam wychodzi.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Może aMarcinowi chodzi o przykrycie, bez zamykania. Lepiej zamknąć.Comment
-
Zamknij pokrywę szczelnie i gotoweComment
-
Comment
-
Nie wiem po której jesteś stronieale nie uważam stosowania rurki za błąd. Sam nie stosuje, bo jest mi tak wygodniej (żeby piętrować, czy przenosić fermentatory).
Można zwłaszcza w cichej. ale to słaby punkt w przypadku pienistej fermentacji burzliwej lub podczas przenoszenia fermentatora.Comment
-
Comment
-
Witam.
Małe pytanie odnośnie cichej fermentacji. Ponieważ w mojej piwnicy już dawno nie ma właściwych temperatur piw dolnej fermentacji (temp 16* C), postanowiłem zaadaptować na potrzeby cichej nieużywaną lodówkę która zagracała mi piwnicę. Wstawiłem tam piwko na cichą (monachijskie ciemne), temperatura na termostacie wynosiła 5*C. Dzisiaj z ciekawości zajrzałem do lodówki... Co się okazało termostat był chyba zepsuty czy coś, bo temp. była około zera i całe piwo zamarzło i zamieniło się w lodową bryłę...
Co teraz? Miał kiedyś ktoś taki przypadek? Może się przez to zepsuć piwo? Drożdże do czegoś się jeszcze nadają czy mogę uznać że nie przeżyły?Comment
-
Ja bym pociął na kawałki, nabij na patyki i masz lody piwne
A na serio, to rozmróź i butelkuj, pewnie się już sklarowało.
Najczęściej tak jest, że lodówki wywalone do piwnicy nie działająMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam,
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment