cicha fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcfinn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 20

    #46
    Mam pytanie, na ktore odpowiedz jest zapewne dla wszystkich oczywista, ale dla mnie niekoniecznie. Kiedy mozna zaczac cicha fermentacje? W momencie, gdy drozdze skoncza pracowac w czasie pierwszej fermentacji? Z Waszej dyskusji wnioskuje, ze po fermentacji burzliwej zostaje jeszcze wystarczajaca ilosc drozdzy, aby przeprowadzic fermentacje cicha. Wiec, jak dlugo powinna potrwac cicha fermentacja? I przy jakim Blg ja zaczac?Dziekuje i pozdrawiam.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #47
      w tym temacie są odpowiedzi na twoje pytanie (np post nr 2 ) , przy jakim blg trudno powiedziec zależy od jakiego startujesz ( przydatny balingometr aby stwierdzic czy fermentacja główna już ustała )
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • aMarcin
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 152

        #48
        Jak bardzo i czy w ogóle zaszkodzi piwu prowadzenie fermentacji cichej w fermentorze tylko przykrytym pokrywką ?

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak bardzo i czy w ogóle zaszkodzi piwu prowadzenie fermentacji cichej w fermentorze tylko przykrytym pokrywką ?
          Szczerze mówiąc chwilę mi zajęło zanim zajarzyłam o co pytasz - stary wątek. Fermentor od zawsze przykrywamy tylko przykrywką - piwo nam wychodzi.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Może aMarcinowi chodzi o przykrycie, bez zamykania. Lepiej zamknąć.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
              Fermentor od zawsze przykrywamy tylko przykrywką - piwo nam wychodzi.
              Jak Tobie wychodzi to mocniej dociśnij
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • aMarcin
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.08
                • 152

                #52
                Miałem na myśli przykryty tylko pokrywką bez rurki jak na burzliwej

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #53
                  Większość z nas nie używa rurki w ogóle. Nie szkodzi to piwu.
                  Tylko wtedy przydaje się mieć pełna pokrywkę (bez tej dziury na rurkę).
                  Last edited by Seta; 2010-03-24, 22:37.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #54
                    Zamknij pokrywę szczelnie i gotowe
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Większość z nas nie używa rurki w ogóle. Nie szkodzi to piwu.
                      Tylko wtedy przydaje się mieć pełna pokrywkę (bez tej dziury na rurkę).
                      Podobno są przypadki nie reformowalnych piwowarów
                      dziurkę można zakleić taśmą
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Podobno są przypadki nie reformowalnych piwowarów
                        Nie wiem po której jesteś stronie ale nie uważam stosowania rurki za błąd. Sam nie stosuje, bo jest mi tak wygodniej (żeby piętrować, czy przenosić fermentatory).

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        dziurkę można zakleić taśmą
                        Można zwłaszcza w cichej. ale to słaby punkt w przypadku pienistej fermentacji burzliwej lub podczas przenoszenia fermentatora.

                        Comment

                        • aMarcin
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.08
                          • 152

                          #57
                          Dzięki za odpowiedzi, mam własnie pokrywę bez dziurki, a ogólnie to używam rurki, tylko źle coś obliczyłem czas zwolnienia fermentora z rurką

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem po której jesteś stronie .


                            .
                            Po ciemnej przy burzliwej używam rurki , przy cichej nie ( chyba że wszystie dekle bez dziurki są zajęte to zaklekjam taśmą i na wiadro )
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • korko_czong
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.11
                              • 53

                              #59
                              Witam.
                              Małe pytanie odnośnie cichej fermentacji. Ponieważ w mojej piwnicy już dawno nie ma właściwych temperatur piw dolnej fermentacji (temp 16* C), postanowiłem zaadaptować na potrzeby cichej nieużywaną lodówkę która zagracała mi piwnicę. Wstawiłem tam piwko na cichą (monachijskie ciemne), temperatura na termostacie wynosiła 5*C. Dzisiaj z ciekawości zajrzałem do lodówki... Co się okazało termostat był chyba zepsuty czy coś, bo temp. była około zera i całe piwo zamarzło i zamieniło się w lodową bryłę...
                              Co teraz? Miał kiedyś ktoś taki przypadek? Może się przez to zepsuć piwo? Drożdże do czegoś się jeszcze nadają czy mogę uznać że nie przeżyły?
                              Gambit Gruziński
                              Inszallah

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                Ja bym pociął na kawałki, nabij na patyki i masz lody piwne

                                A na serio, to rozmróź i butelkuj, pewnie się już sklarowało.

                                Najczęściej tak jest, że lodówki wywalone do piwnicy nie działają
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X