Mam pytanie, na ktore odpowiedz jest zapewne dla wszystkich oczywista, ale dla mnie niekoniecznie. Kiedy mozna zaczac cicha fermentacje? W momencie, gdy drozdze skoncza pracowac w czasie pierwszej fermentacji? Z Waszej dyskusji wnioskuje, ze po fermentacji burzliwej zostaje jeszcze wystarczajaca ilosc drozdzy, aby przeprowadzic fermentacje cicha. Wiec, jak dlugo powinna potrwac cicha fermentacja? I przy jakim Blg ja zaczac?Dziekuje i pozdrawiam.
cicha fermentacja
Collapse
X
-
w tym temacie są odpowiedzi na twoje pytanie (np post nr 2 ) , przy jakim blg trudno powiedziec zależy od jakiego startujesz ( przydatny balingometr aby stwierdzic czy fermentacja główna już ustała )Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin Wyświetlenie odpowiedziJak bardzo i czy w ogóle zaszkodzi piwu prowadzenie fermentacji cichej w fermentorze tylko przykrytym pokrywką ?Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Może aMarcinowi chodzi o przykrycie, bez zamykania. Lepiej zamknąć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziFermentor od zawsze przykrywamy tylko przykrywką - piwo nam wychodzi.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Zamknij pokrywę szczelnie i gotowe
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWiększość z nas nie używa rurki w ogóle. Nie szkodzi to piwu.
Tylko wtedy przydaje się mieć pełna pokrywkę (bez tej dziury na rurkę).
dziurkę można zakleić taśmąMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziPodobno są przypadki nie reformowalnych piwowarów
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzidziurkę można zakleić taśmą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie wiem po której jesteś stronie .
.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Witam.
Małe pytanie odnośnie cichej fermentacji. Ponieważ w mojej piwnicy już dawno nie ma właściwych temperatur piw dolnej fermentacji (temp 16* C), postanowiłem zaadaptować na potrzeby cichej nieużywaną lodówkę która zagracała mi piwnicę. Wstawiłem tam piwko na cichą (monachijskie ciemne), temperatura na termostacie wynosiła 5*C. Dzisiaj z ciekawości zajrzałem do lodówki... Co się okazało termostat był chyba zepsuty czy coś, bo temp. była około zera i całe piwo zamarzło i zamieniło się w lodową bryłę...
Co teraz? Miał kiedyś ktoś taki przypadek? Może się przez to zepsuć piwo? Drożdże do czegoś się jeszcze nadają czy mogę uznać że nie przeżyły?
Comment
-
-
Ja bym pociął na kawałki, nabij na patyki i masz lody piwne
A na serio, to rozmróź i butelkuj, pewnie się już sklarowało.
Najczęściej tak jest, że lodówki wywalone do piwnicy nie działająMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment