Dopiero przymierzam się do pierwszej warki, wiec proszę o wyrozumiałość, jeśli pytanie bedzie za oczywiste....
Przy warzeniu z Brew-kitów, procedura wyglada nastepująco: fermentacja w fermentatorze, po jej ustaniu rozlewanie do butelek z ponownym pobudzeniem fermentacji (dla nagazowania i dojrzewania). Ale we wszystkich źródłach jest również omawiane użycie drugiego fermentatora. Początkowo myślałem, że jest to tylko po to, by sklarować zielone piwo, ale przecież przy napełnianiu dodajemy słodu - fermentacja ruszy. Czy potem w butelkach pobudzamy ją po raz trzeci? jeśli nie - to co nagazuje piwo?, a jeśli tak - to czemu służy proces w drugim fermentatorze?
pozdrawiam
Przy warzeniu z Brew-kitów, procedura wyglada nastepująco: fermentacja w fermentatorze, po jej ustaniu rozlewanie do butelek z ponownym pobudzeniem fermentacji (dla nagazowania i dojrzewania). Ale we wszystkich źródłach jest również omawiane użycie drugiego fermentatora. Początkowo myślałem, że jest to tylko po to, by sklarować zielone piwo, ale przecież przy napełnianiu dodajemy słodu - fermentacja ruszy. Czy potem w butelkach pobudzamy ją po raz trzeci? jeśli nie - to co nagazuje piwo?, a jeśli tak - to czemu służy proces w drugim fermentatorze?
pozdrawiam
Comment