Na jakiejś amerykańskiej stronie wyczytałem, że powinna być 4 stopnie niższa niż fermentacji głównej (tylko nie wiem, C cz F). Ja się tym nie przejmuję za bardzo, bo mam warunki, jakie mam i nic na to nie poradzę.
cicha fermentacja
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
Również w butelkach fermentuje, więc jest to proces ciągły,aż do wypicia lub obumarcia drożdży. A zresztą co to za róznica, jak się będzie nazywał ten etap produkcji. Wydaje mi się, że trochę za bardzo przejmujesz się sprawami mało istotnymi. Najważniejsze, żeby dobrze smakowało.
Pozdrawiam !Comment
-
Chodzi mi o to, że fermentor był jedynie przykryty pokrywą, bez szczelnego dociskania. Gdzieś czytałem, że powinien być zapewniony dopływ tlenu do fermentującej brzeczki, natomiast rurka fermentacyjna zapewnia jedynie odpływ CO2 z wnętzra, nie dopuszczając powietrza do środka. No i co...? Rurka, czy bez rurki? A może sami nie wiecie i nabijacie się ze mnie...?Comment
-
Archer napisał(a)
Chodzi mi o to, że fermentor był jedynie przykryty pokrywą, bez szczelnego dociskania. Gdzieś czytałem, że powinien być zapewniony dopływ tlenu do fermentującej brzeczki, natomiast rurka fermentacyjna zapewnia jedynie odpływ CO2 z wnętzra, nie dopuszczając powietrza do środka. No i co...? Rurka, czy bez rurki? A może sami nie wiecie i nabijacie się ze mnie...?
Cicha fermentacja w balonie to już inna para kaloszy ,tam powinna być szczelność, rurka fermentacyjna ma wypuścić CO2 i nie dopuścić tlenu .
Pozdrawiam.Comment
-
Archer napisał(a)
Chodzi mi o to, że fermentor był jedynie przykryty pokrywą, bez szczelnego dociskania. Gdzieś czytałem, że powinien być zapewniony dopływ tlenu do fermentującej brzeczki, natomiast rurka fermentacyjna zapewnia jedynie odpływ CO2 z wnętzra, nie dopuszczając powietrza do środka. No i co...? Rurka, czy bez rurki? A może sami nie wiecie i nabijacie się ze mnie...?
Fermentacja cicha - rurka (z wodą).
(Zresztą widzę na podglądzie, że Pawcio już to opisał).
zdrówkoComment
-
No właśnie ! Po co te targi ? Przecież ta cicha fermentacja niczego praktycznie do jakości piwa nie wnosi. W końcu ją zastosowałem i oceniam to działanie jako zbędne katowanie piwa. Zwłasza dla zwolenników klinicznej sterylności powinno to być jedynie dodatkowe ryzyko zakażenia piwa.Comment
-
oryks napisał(a)
No właśnie ! Po co te targi ? Przecież ta cicha fermentacja niczego praktycznie do jakości piwa nie wnosi. W końcu ją zastosowałem i oceniam to działanie jako zbędne katowanie piwa. Zwłasza dla zwolenników klinicznej sterylności powinno to być jedynie dodatkowe ryzyko zakażenia piwa.
Sorki Oryks,ale zupełnie nie masz racjiwiem, że czasem trudno przekonać, jak się już kilka razy robiło na skróty z dobrym efektem
Powiem to tak ,jeśli robisz świetne piwo to po cichej fermentacji byłoby genialne.Comment
-
Ja prawie zawsze stosuję cichą fermentację - zbawiennie wpływa na klarowność i pozwala zmniejszyć do minimum ilość osadu w butelkach. Wczoraj butelkowałem portera po dwóch tygodniach leżakowania - klar niemal idealny. Zazwyczaj jednak piwo stoi tydzień.
Drugiej fermentacji nie zastosowałem tylko dwa razy - raz przy produkcji podpiwku z wysłodzin, drugi raz jak pakowałem piwo do beczki - do imprezy było 10 dni i spieszyło mi się.
Zagrożenia dla piwa w tym nie widzę - wystarczy, że sprzęty do przelewania są porządnie umyte. Czasem wiadro dezynfekuję wrzątkiem, ale coraz częściej poprzestają na umyciu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam,
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment