Słodowanie w warunkach domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ziomek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 13

    Słodowanie w warunkach domowych

    Witam
    cały czas czytam i czytam ale nie moge nigdzie znalesc co to jest to słodowanie zdaje sobie sprawe iż nie jest to proste ale bardzo prosze napiszcie jak sie to robi moze mi sie uda
    pozdrawiam
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #2
    Cześć Ziomek,

    taki link z lupką masz w górnej prawej części strony... Tam są odpowiedzi na 99% pytań.

    A o słodowaniu to konkurs nawet był.

    Comment

    • Ziomek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 13

      #3
      Dzieki za odpowiedz wcale to eni takei trudne i jeszce pytanko gdzie to jest o czym pisałes chodzi mi o te odpowiedzi ??

      Comment

      • Renegat
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.07
        • 134

        #4
        Fáilte!

        Zanim wyjadacze i weterani udzielą ci informacji, to i ja przez chwilę się powymądrzam:

        Najogólniej mówiąc słodowanie to proces, w którym ziarno jęczmienia browarnego doprowadza się do momentu kiedy zaczyna kiełkować, i w tym momencie proces ten się przerywa. (W tej fazie nie mówimy już o ziarnie, a o słodzie jęczmiennym) Ma to na celu wytworzenie w ziarnie enzymów które później, przy zacieraniu, rozłożą nam skrobię do cukrów jadalnych dla drożdży. To było maksymalne uproszczenie.
        Nie łatwo natrafić na forum na informację o słodowaniu, bo nie sądzę, żeby wielu amatorów bawiło się w samodzielne słodowanie, skoro nawet przemysłowe browary zaopatruja się nierzadko w słód wytwarzany w słodowniach. Poza tym po co (poza chwałą, oczywiście) wyważać otwarte drzwi, skoro mozna spokojnie nabyć słód (na życzenie juz ześrutowany)?

        Slainté!
        Rene
        Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Renegat napisał
          Fáilte!

          Poza tym po co (poza chwałą, oczywiście) wyważać otwarte drzwi, skoro mozna spokojnie nabyć słód (na życzenie juz ześrutowany)?
          Czyż nie o chwałę właśnie chodzi? Można by rzec - po co zacierać, skoro można kupić ekstrakt albo nawet gotowca? Albo - o zgrozo - po co warzyć, skoro można kupić piwo?

          Comment

          • Renegat
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.07
            • 134

            #6
            crizz napisał(a)
            Czyż nie o chwałę właśnie chodzi? Można by rzec - po co zacierać, skoro można kupić ekstrakt albo nawet gotowca? Albo - o zgrozo - po co warzyć, skoro można kupić piwo?
            W zasadzie masz rację. (w kwasie też ) Chyba prawdziwym piwowarem może się mienić ten, który ma jęczmień ze swojego własnego pola, własny chmiel, własne ujęcie wody gdzieś na podwórku...
            Ech rozmarzyłem się: kupić poniemieckie siedlisko gdzieś na Warmii...
            W czworoboku stoją ceglane schludne budynki, a w nich słodownia, warzelnia, w piwniczce leżakują kolejne warki, a w ogródku parasolki i przy stołach forumowicze popijają mojego stout'a z rozanielonym wzrokiem... Hej!
            Aż tu nagle pojawiają się "chłopaki z miasta", albo UKS - i qrde, nie wiadomo co gorsze

            Slainté!
            Rene
            Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

            Comment

            • pawcio1
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.03
              • 363

              #7
              Renegat napisał(a)
              W zasadzie masz rację. (w kwasie też ) Chyba prawdziwym piwowarem może się mienić ten, który ma jęczmień ze swojego własnego pola, własny chmiel, własne ujęcie wody gdzieś na podwórku...
              Ech rozmarzyłem się: kupić poniemieckie siedlisko gdzieś na Warmii...
              W czworoboku stoją ceglane schludne budynki, a w nich słodownia, warzelnia, w piwniczce leżakują kolejne warki, a w ogródku parasolki i przy stołach forumowicze popijają mojego stout'a z rozanielonym wzrokiem... Hej!
              Aż tu nagle pojawiają się "chłopaki z miasta", albo UKS - i qrde, nie wiadomo co gorsze

              Slainté!
              Rene

              A my ich wtedy ciupagami
              Last edited by pawcio1; 2003-09-12, 18:38.

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Renegat napisał(a)
                ... Chyba prawdziwym piwowarem może się mienić ten, który ma jęczmień ze swojego własnego pola, własny chmiel, własne ujęcie wody gdzieś na podwórku...
                ...
                Haaa !!! Więc do "pełnej prawdziwości" zostało mi tylko obsiać jęczmieniem jakiś zagon
                Niewiele ale słodowałem sam, chmiel własnie zebrałem i wysuszyłem a wode mam z własnego ujęcia. No wielki jestem !
                O rany ! A własne drożdże ? Trzeba będzie pewnie jakąś dziką fermentację chyba

                Comment

                • Ziomek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.09
                  • 13

                  #9
                  oki jeczmien juz zaczyna kielkowac ale nie wiem jakei te kielki maja byc duze pomocy moze ktos poda w cm albo mm??

                  Comment

                  • crizz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.02
                    • 1255

                    #10
                    Ziomek napisał(a)
                    oki jeczmien juz zaczyna kielkowac ale nie wiem jakei te kielki maja byc duze pomocy moze ktos poda w cm albo mm??
                    Na forum można wyszukać info, że 1 cm (oryks) albo 5 dni (Krzysiu).

                    Comment

                    • Ziomek
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 13

                      #11
                      jejku tu zeby sie czegos dowiedziec to trzeba najpierw przejsc stresowke czy czasem szanowni forumowicze nie poucza cie poraz kolejny o tym zeby przeszukiwac setki postow w poszykiwaniu tego jednego ja osobiscie nie mam czasu a jesli ktos uwaza ze pytania powtarzaja sie to niech poprostu nie odpowiada a nie caly czas w kolko poszukaj poszukaj poszukaj
                      pozdrawiam anty poszukiwaczy

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        #12
                        Ktoś odpisując Ziomku na Twój post także poświęca swój czas i wypadałoby go szanować. Twoja postawa jak na razie nie jest zbyt miła. Zadajesz pytania na które wyszukanie odpowiedzi zajęłoby Tobie jakieś 15 minut. NIe robisz tego i jeszcze zamiast podziękować unosisz się. Nie wiem czy z takim nastawieniem ktoś jeszcze poświęci swój czas i wysiłek na robienie czegoś za Ciebie lub będzie chciał jeszcze Tobie pomagać. Jeżeli nie szanujesz innych, inni nie będą szanować Ciebie.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #13
                          To wszystko kaze nam powiedziec mocno i stanowczoarowkowym skrytozercom mowimy NIE!
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • lzkamil
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 3611

                            #14
                            crizz napisał(a)
                            Na forum można wyszukać info, że 1 cm (oryks) albo 5 dni (Krzysiu).
                            No to mamy nowa wojskowa definicje czasoprzestrzeni, do tej pory bylo: kopac row od tamtego drzewa do 10 rano
                            Lepszy jabol pod okapem
                            niż GŻ, CP i KP !


                            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                            Comment

                            • Ziomek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.09
                              • 13

                              #15
                              prosze zajrzyjcie na jakio kolwiek stronke o tematyce np wina domowe tam na forum napewno ludzie co duzo bardziej przychylni do udzielania nawet banalnych odpowiedzi na pytania typu "czy do rurki fermentacyjnej trzeba dac wode" i nikt nie unosi sie "POSZUKAJ SOBIE NA STRONIE"
                              Zythum napisałes ze ktos poswieca mi czas na odpisywanie po to chyba jest forum kto chce to sie udziela a jak juz napisałem wiele osob nie ma czasu albo poprostu nie chce im sie przeszukiwac setek postow
                              wiec bardzo dziekuje za taka pomoc

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X