słodowanie jęczmienia
Witam!
Czy ktoś mógłby się podzielić informacjami na temat słodowania? Tzn jak samemu wysłodować ziarno. Jakie temperatury są potrzebne... kiedy przerwać kiełkowanie i w jaki sposób suszyć. Czy słód musi odleżeć przed warzeniem z niego piwa??
Czy jest to możliwe by uzyskać tą drogą różne rodzaje słodu (barwiące etc)? Czy można użyć pszenicy bu uzyskać słód przeniczny?
Szukałem informacji na forum... niestety nic specjalnie konkretnego nie znalazłem... więc prośba jest taka czy szanowne forum mogłaby potraktować moje pytania łagodnie i nie "opieprzać" mnie na sam początek.
Witam!
Czy ktoś mógłby się podzielić informacjami na temat słodowania? Tzn jak samemu wysłodować ziarno. Jakie temperatury są potrzebne... kiedy przerwać kiełkowanie i w jaki sposób suszyć. Czy słód musi odleżeć przed warzeniem z niego piwa??
Czy jest to możliwe by uzyskać tą drogą różne rodzaje słodu (barwiące etc)? Czy można użyć pszenicy bu uzyskać słód przeniczny?
Szukałem informacji na forum... niestety nic specjalnie konkretnego nie znalazłem... więc prośba jest taka czy szanowne forum mogłaby potraktować moje pytania łagodnie i nie "opieprzać" mnie na sam początek.
Comment