Nasz domowy browar Sulfur & Kuli ma mały problem: w niedziele nastawiliśmy pszeniczniaka Mountos w ilości 20 l a w niedziele planujemy nastawić zimowe ze słodów WES, a problem polega na tym,że zastanawiamy się jakie zalety i wady będzie mialo nie wyczyszczenie fermentora tj. pozostawienie osadu drożdżowego wraz z całą resztą "fusów" w fermentorze i dodanie następnej saszetki drożdży do brzeczki:? czy np. przyśpieszy to procesy fermentacyjene? należy dodać że drożdże są różnych producentów ale obie saszetki są górnej fermentacji. Prosimy o rady...
Pytanie o zalety i wady ponownego warzenia bez czyszczenia fermentora?
Collapse
X
-
Osobiście używam tylko części z osadu. Nie całości.
Raz, że ilość jest zbyt duża. Dwa, w tych cięższych znajdują się gorszej jakości "odpady poprodukcyjne".
Specjaliści gdzieś już to opisywali, chyba w tematach o przechowywaniu drożdży.
Poszukaj. -
Już się robi.
Lekko zakręcam fermentorem by te lżejsze osady się uniosły w resztce piwa.
Ale na tyle lekko by te cięższe, bardziej zbite dalej zalegały przyklejone do dna.
Zlewam do słoika i zalewam wodą z kranu.
Po ok 1-2 minut zlewam całość do butelki (słoika) ale tylko to co jeszcze "pływa w toni". Osiadły osad (cięższy) pozostawiam i wylewam.
To co uzyskałem słodzę łyżeczką cukru i stawiam blisko kuchni na której chmielę następny ekstrakt.
Już po około 15-20 minut w ciepełku widać jak drożdże się mnożą i pienią się. Zanim skończę chmielenie/odcedzanie i studzenie brzeczki to mam gotową matkę do użycia. Na drugi dzień pianka w fermentorze jak byk!
Życzę powodzenia.Comment
-
Jest takie staropolskie przysłowie, że piwo z nowej kadzi się nie udaje. Wniosek - piwo ze starej kadzi - tak. Pewnie chodzi o osad. Ale z tego osadu najwyżej 1/3 to drożdże, reszta to archimedesy. Tych drożdży i tak jest za dużo, więc lepiej przelać osad, kadź wypłukać, zalać brzeczką i dodac wtórne drożdże.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Czesc,
Chciałbym zakupić taki kociołek, zastanawiałem się nad klarsteinem ale w porównaniu z tym oszczędność wynosi £100. Jest to dla mnie sporo. Czy ktoś używa kociołka tej firmy i mógłby mi opisać wady zalety? Czy pompa jest taka ważna czy może zakup kociołka bez pompy dużej...-
Channel: Sprzęt
-
-
Jak wszystkie rzeczy tak i piwo musi mieć swoje wady i zalety .
Zalet piwa napewno jest ich o wiele bardzo wiele więcej niż wad.
Ale jakie są wady piwa ??-
Channel: Przy piwie
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 21:56 -
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam,
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment