Co do systemów zapewnienia jakości w browarach – dokładnie w moim - to wybrałem się na konsultacje do SANEPIDU w Górze i Lesznie. Nie wiele wiedzą oprócz tego co można wyczytać w ogólnie dostępnych publikacjach na ten temat. Prawdopodobnie konieczność wdrożenia HACCP spłynie na zakłady zatrudniające więcej niż 12 osób (w procesie produkcji). W mniejszych ma wystarczyć GMP. Tak czy owak nie dyskutuję nad tym czy warto – bo warto go wprowadzić, zgadzam się że wymaga to jednak sporych nakładów finansowych, na które większość małych zakładów nie stać. Problem to min. prowadzenie dokumentacji, do której często trzeba będzie zatrudnić osobę. Pobieranie prób, audyt wewnętrzny, zewnętrzny, tony papierów, dokumentów, nowe instalacje, przebudowa budynków...
Dla mnie najzabawniejsze jest co mówią nieoficjalnie panie z SANEPIDów. Mówią, że wymagania określają ciągle obowiązujące Rozporządzenia MZiOS , problemem dla nich będzie audyt zewnętrzny, który sprawdzi jak pracownicy stacji sanepid kontrolują wprowadzanie i funkcjonowanie HACCP , GMP, GHP itp. Tym samym trudno będzie dogadać się z właścicielem zakładu a grubość koperty nie będzie miała wpływu na to co zostanie zapisane w protokole kontroli.
Dla mnie najzabawniejsze jest co mówią nieoficjalnie panie z SANEPIDów. Mówią, że wymagania określają ciągle obowiązujące Rozporządzenia MZiOS , problemem dla nich będzie audyt zewnętrzny, który sprawdzi jak pracownicy stacji sanepid kontrolują wprowadzanie i funkcjonowanie HACCP , GMP, GHP itp. Tym samym trudno będzie dogadać się z właścicielem zakładu a grubość koperty nie będzie miała wpływu na to co zostanie zapisane w protokole kontroli.
Comment