chcę otworzyć mały browar...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rychur
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.12
    • 151

    #31
    Co do systemów zapewnienia jakości w browarach – dokładnie w moim - to wybrałem się na konsultacje do SANEPIDU w Górze i Lesznie. Nie wiele wiedzą oprócz tego co można wyczytać w ogólnie dostępnych publikacjach na ten temat. Prawdopodobnie konieczność wdrożenia HACCP spłynie na zakłady zatrudniające więcej niż 12 osób (w procesie produkcji). W mniejszych ma wystarczyć GMP. Tak czy owak nie dyskutuję nad tym czy warto – bo warto go wprowadzić, zgadzam się że wymaga to jednak sporych nakładów finansowych, na które większość małych zakładów nie stać. Problem to min. prowadzenie dokumentacji, do której często trzeba będzie zatrudnić osobę. Pobieranie prób, audyt wewnętrzny, zewnętrzny, tony papierów, dokumentów, nowe instalacje, przebudowa budynków...
    Dla mnie najzabawniejsze jest co mówią nieoficjalnie panie z SANEPIDów. Mówią, że wymagania określają ciągle obowiązujące Rozporządzenia MZiOS , problemem dla nich będzie audyt zewnętrzny, który sprawdzi jak pracownicy stacji sanepid kontrolują wprowadzanie i funkcjonowanie HACCP , GMP, GHP itp. Tym samym trudno będzie dogadać się z właścicielem zakładu a grubość koperty nie będzie miała wpływu na to co zostanie zapisane w protokole kontroli.

    Comment

    • sponsor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 132

      #32
      Cała dyskusja jest bardzo ciekawa i lubię sobie ją poczytać jednak jako osobnik mało rozgarnięty mam pytanie troszke mniej zaawansowane. Czy przepisy sanitarne są jedynymi wymaganiami, które muszą zostać spełnione przez nowopowstający browar? Nie są wymagane jakieś koncesje, pozwolenia itp.? Troszkę poszperałem po internecie i nic takiego nie znalazłem.
      Będę wdzieczny za informację na ten temat lub na temat miejsc, w których można się czegoś dowiedzieć.
      Tres Piwowares

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #33
        Są jeszcze wymogi prawne. Poczytaj tu:http://www.wino.art.pl/frames/projekt.doc
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #34
          burar napisał(a)
          Są jeszcze wymogi prawne. Poczytaj tu:http://www.wino.art.pl/frames/projekt.doc
          Co prawda to nie było do mnie, ale pozwoliłem sobie zajrzeć. I jakoś nie mogłem znaleźć w tym projekcie ustawy ani słowa o produkcji piwa. Nawet w kontekście do wina - chyba, że znów zniknęły z projektu ustawy jakieś dwa słowa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            Nic nie zniknęło. Ta ustawa nie dotyczy piwa. Było to już dyskutowane na forum ze dwa lata temu, po jej uchwaleniu.

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #36
              Rolek napisał(a)
              Co prawda to nie było do mnie, ale pozwoliłem sobie zajrzeć. I jakoś nie mogłem znaleźć w tym projekcie ustawy ani słowa o produkcji piwa. Nawet w kontekście do wina - chyba, że znów zniknęły z projektu ustawy jakieś dwa słowa
              Witam,
              A może wstukać w wyszukiwarkę "akcyza i Urząd Skarbowy" ?
              Pozdrawiam
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #37
                Krzysiu napisał(a)
                Nic nie zniknęło. Ta ustawa nie dotyczy piwa. [...]
                No toć właśnie chyba o tym pisałem

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #38
                  lukuj napisał(a)
                  Witam, A może wstukać w wyszukiwarkę "akcyza i Urząd Skarbowy" ?
                  Wbrew temu uśmieszkowi, to wcale nie jest takie zabawne . Zresztą te kwestie nie dotyczą tylko sfery piwowarskiej (może z wyjątkiem akcyzy). A US interesuje się Tobą niezależnie od tego czy prowadzisz browar, czy też repasację rajstop .

                  Comment

                  • sponsor
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.10
                    • 132

                    #39
                    Krzysiu napisał(a)
                    Nic nie zniknęło. Ta ustawa nie dotyczy piwa. [...]

                    No i tu właśnie dochodzimy do tzw. merituma mojego pytania. Jaka ustawa dotyczy wyrobu piwa a nie które go nie uwzględniają, bo takich jest z pewnością większość!
                    Tres Piwowares

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Nie ma szczególnej ustawy o piwie, więc regulują to przepisy ogólne:
                      1. ustawa o działalności gospodarczej,
                      2. ustawa o rachunkowości,
                      3. ustaway podatkowe,
                      4. ustawa o wychowaniu w trzeźwości i zapobieganiu alkoholizmowi,
                      5. przepisy szczególne wydawane przez ministerstwa i organy nadzoru.

                      Może jeszcze coś, ale nigdy mnie to specjalnie nie interesowało.

                      Comment

                      • Rolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 1038

                        #41
                        sponsor napisał(a)
                        No i tu właśnie dochodzimy do tzw. merituma mojego pytania. Jaka ustawa dotyczy wyrobu piwa a nie które go nie uwzględniają, bo takich jest z pewnością większość!
                        Stricto wyrobu piwa dotyczy jedno rozporządzenie - Dz.U.z roku 1967, nr 31, pozycja 156 z dnia 15.07.1967 r. "Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu piwowarskiego".
                        Pozostałe to ustawy i rozporządzenia o podatku akcyzowym, oznaczeniach środków spożywczych itp.

                        Comment

                        • sponsor
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.10
                          • 132

                          #42
                          Dzięki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Z tego co z nich zrozumiałem nie ma, w przypadku piwa, rozporządzeń dotyczących koncesji na produkcję przyznawanych przez ministerstwo tak jak ma to miejsce w przypadku wina. Oczywiście szczegółowych przepisów jest cała masa ale jeżeli jest ich mniej chociaż o ustawę podobną do tej jaka dotyczy win to i tak nie jest tak źle.
                          Teraz rozumiem czemu wcześniejsza dyskusja skupiła się na kwestiach wymagań higienicznych. Jeszcze raz wielkie dzieki.
                          Tres Piwowares

                          Comment

                          • kereskes
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.09
                            • 59

                            #43

                            Comment

                            • kereskes
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.09
                              • 59

                              #44
                              HACCP

                              i dosc wyczerpujaco o HACCP http://www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=180

                              Comment

                              • arti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.09
                                • 214

                                #45
                                a moj znajomy jakos 3-4 lata temu mial propozycje sciagniecia calej linii produkcyjnej (browaru) ze Szwecji i to za male pieniadze. jesli dobrze pamietam byl to minibrowar, a cena opiewala na 20 tys. zlotych oczywiscie bez montazu i uruchomienia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X