jakie macie sposoby na oddzielenie brzeczki nastawnej od szyszek chmielowych (poza sposobem pieluchowym)?
filtracja brzeczki po chmieleniu
Collapse
X
-
Opisywane były kadzie filtracyjne z wiaderek z mnóstwem dziurek w dnie. Ja osobiście używałem b. gęstego sita. -
Witam !
Ja z kadzi warzelnej ściągam brzeczkę przez lewarowanie.
Na koniec wężyka zanurzonego w brzeczce zakładam plastikowy "druciak" taki do szorowania garnków (przeznaczony tylko do pracy z piwem), zatrzymuje szyszki i do kadzi fermentacyjnej płynie odcedzona brzeczka.
Pozdrawiam i na zdrowieComment
-
Kapselek napisał(a)
Ja z kadzi warzelnej ściągam brzeczkę przez lewarowanie.
Na koniec wężyka zanurzonego w brzeczce zakładam plastikowy "druciak" taki do szorowania garnków (przeznaczony tylko do pracy z piwem), zatrzymuje szyszki i do kadzi fermentacyjnej płynie odcedzona brzeczka.
Comment
-
Standarte napisał(a)
... myślałem raczej o wykorzystaniu sitka z baterii sanitarnej. [/B]
Sitko z baterii sanitarnej jest dużo mniejsze i może się zetykać ale ma mniejsze oczka i dokładniej odcedza.
Należy próbować
Comment
-
Ja wykorzystuję sitko plastikowe średnicy około 15 cm. Pod sitkiem pielucha dedykowana tylko do tego celu wyłożona w plastikowym durszlaku. Odcedzanie mało kłopotliwe ale potrzebna jest druga osoba.
Jak opracuję inną metodę to dam znać.Comment
-
Heh, Crizz. Nie, nie wystarczy.
Sitko zatrzymuje szyszki, pieluszka dodatkowo drobny osad a durszlak jest łonem pieluszki i ma za zadanie tylko podtrzymywanie jej.
Ale oczywiście nie twierdzę że sposób jest najlepszyTaki po prostu zastosowałem.
Comment
-
slado napisał:
Heh, Crizz.
Sitko zatrzymuje szyszki, pieluszka dodatkowo drobny osad a durszlak jest łonem pieluszki i ma za zadanie tylko podtrzymywanie jej.Comment
-
crizz napisał(a)
??
Ja zastosowałem durszlak wyścielony zwojem bandaża i wystarczyło. Bandaż zatrzymał wszystko.Nic takiego szczególnego.
Czyli w zasadzie masz to samo co ja, durszlak z wyściółką...
Operuję sitkiem dla przerzucania szyszek ponownie do gara które później zalewam wodą dla dokładnego wypłukania. Mieszam, wyciskam szyszki używając łyżki warzelnej i znów przecedzanie. Chcę by odzysk substancji wartościowych był możliwie jak największy.Comment
-
Archer napisał(a)
A czy można po przefiltrowaniu zacieru, potem zagotować go z chmielem i przefiltrować chmiel przez młóto pozostałe w kadzi filtracyjnej ?
Byłoby to dla mnie wygodne, ale nie wiem czy technologicznie poprawne...
IMO strasznie wydłużysz sobie czas .
Filtracja przez młóto 20 litrów powinna trwać ponad godzinę.Poza tym jeśli wcześniej wymywałeś cukry to nie jest to dobry pomysł.
Ja szyszki filtruję tak z grubsza , męty i drobne kawałki szyszek są w warce podczas burzliwej fermentacji.Osiadają na dnie i zostają tam przykryte przez opadające drożdze.Po obciągu do balona nie mam już z nimi żadnych problemów.Comment
-
U mnie filtracja 15 litrów (w takiej ilości wody zacierałem, potem uzupełniłem do 20 litrów w fermentorze, przed dodaniem drożdży) trwa jakieś 10 minut, dlatego z mojego punktu widzenia wygodne byłoby filtrowanie przez młóto, zamiast kombinowania z dodatkowym sprzętem-durszlak, sito, pieluszka...rozumiesz...Nie wiem tylko, czy przepuszczenie gorącej, nachmielonej brzeczki przez młóto nie zaszkodzi mojemu piwku.Comment
Related Topics
Collapse
-
Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r
JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-07-14, 12:19 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment