filtracja brzeczki po chmieleniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #46
    Bardzo cenne uwagi, naprawdę cenię sobie pomoc doświadczonych piwowarów, dzięki ! Myślę jeszcze o zastosowaniu na dnie kadzi filtracyjnej warstwy takiego sita, które stosuje się do produkcji filtrów w przepływowych ekspresach do kawy. Słód kupiłem w Browamatorze, myślę, że większość nas tam się w to zaopatruje, ufam więc, że dostałem odpowiednio zaśrutowany...?

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #47
      Archer napisał(a)
      Bardzo cenne uwagi, naprawdę cenię sobie pomoc doświadczonych piwowarów, dzięki ! Myślę jeszcze o zastosowaniu na dnie kadzi filtracyjnej warstwy takiego sita, które stosuje się do produkcji filtrów w przepływowych ekspresach do kawy. Słód kupiłem w Browamatorze, myślę, że większość nas tam się w to zaopatruje, ufam więc, że dostałem odpowiednio zaśrutowany...?
      Nigdy nie zacierałem słodu śrutowanego w Browamatorze.

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #48
        A zatem gdzie kupujesz ?

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #49
          Archer napisał(a)
          Słód kupiłem w Browamatorze, myślę, że większość nas tam się w to zaopatruje, ufam więc, że dostałem odpowiednio zaśrutowany...?
          Ja kupuję w Browamatorze. Słód jest bardzo dobrze ześrutowany, bez problemu się go filtruje.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #50
            Archer napisał(a)
            ...Myślę jeszcze o zastosowaniu na dnie kadzi filtracyjnej warstwy takiego sita, które stosuje się do produkcji filtrów w przepływowych ekspresach do kawy...
            A czemu się uparłeś, by utrudnić sobie życie? Taki filtr zatka się na głucho po paru sekundach i nic już nie przefiltrujesz. Poprzestań na tym, co masz, tylko wypuszczaj filtrat wolniejszym strumieniem.

            Comment

            • Archer
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.09
              • 217

              #51
              Nigdy nie zacierałem słodu śrutowanego w Browamatorze.
              Gdzie kupujesz słód Pawcio ?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #52
                przzypomnę że temat niniejszej dyskusji brzmi: "filtracja brzeczki po chmieleniu". proszę trzymać sie tego.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • nonFelix
                  Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
                  nonFelix
                  Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

                  JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
                  2023-07-14, 12:19
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Gringo
                  Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                  Gringo
                  Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                  Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                  2020-08-16, 18:59
                • Czarny1975
                  Czas chłodzenia brzeczki
                  Czarny1975
                  Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                  Czy (i jaki) wpływ...
                  2017-09-26, 08:50
                • Charlie44
                  Problemy z gęstością początkową.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                  Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                  2019-01-14, 12:59
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...