Dwa miesiące temu warzyłem piwo z ekstraktu słodowego, dodając chmielu i kilka kuleczek jałowca. Zastosowałem drożdże dolnej fermentacji i trzymałem brzeczkę w temp. 18st.C Pracowało prawidłowo, więc po 7 dniach przelałem brzeczkę do klarowania dodając 200g cukru rozpuszczonego w ok. 1/2l ciepłej wody. Po 3 dniach rozlałem do butelek, dodając po pół łyżeczki cukru i już wtedy coś mi "podpadało"- kwaskowy smak, dziwny zapach i nadal było mętne. Myślałem, że to z powodu kulek jałowca, jednak zabutelkowałem. Minęło już 6 tyg. od butelkowania więc jedną otworzyłem.
Piwo jest mętne i kwaśne bez gazu Nie do wypicia!!!!
Czy pozostaje mi je tylko wylać
Może ma ktoś sposób na recykling tego napoju
Piwo jest mętne i kwaśne bez gazu Nie do wypicia!!!!
Czy pozostaje mi je tylko wylać
Może ma ktoś sposób na recykling tego napoju
Comment