Co zrobić z kwaśnym piwem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    Co zrobić z kwaśnym piwem?

    Dwa miesiące temu warzyłem piwo z ekstraktu słodowego, dodając chmielu i kilka kuleczek jałowca. Zastosowałem drożdże dolnej fermentacji i trzymałem brzeczkę w temp. 18st.C Pracowało prawidłowo, więc po 7 dniach przelałem brzeczkę do klarowania dodając 200g cukru rozpuszczonego w ok. 1/2l ciepłej wody. Po 3 dniach rozlałem do butelek, dodając po pół łyżeczki cukru i już wtedy coś mi "podpadało"- kwaskowy smak, dziwny zapach i nadal było mętne. Myślałem, że to z powodu kulek jałowca, jednak zabutelkowałem. Minęło już 6 tyg. od butelkowania więc jedną otworzyłem.
    Piwo jest mętne i kwaśne bez gazu Nie do wypicia!!!!
    Czy pozostaje mi je tylko wylać
    Może ma ktoś sposób na recykling tego napoju
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Jeżeli jest dostatecznie kwaśne to powinno doskonale usuwać osady wapienne z sedesu
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

      Mawas napisał(a)
      ...Może ma ktoś sposób na recykling tego napoju
      Szklana chłodnica, szyby niebieskie od telewizoruuu!
      To taka swobodna trawestacja przeboju Lombardu, ale powinienieś się domyślić

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #4
        Od razu "przygrzać" Lombardem, czy zlać do kadzi i jeszcze czegoś dodać
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          ja używam do robienia chleba zamiast zakwasu!
          Last edited by e-prezes; 2004-01-07, 13:06.

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #6
            e-prezes napisał
            ja używam do robienia chleba zamiast zakwasu!
            Kolega niech się nie chwali tylko przepisem podzieli!

            Comment

            • Ka_Dar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 248

              #7
              crizz napisał(a)
              Kolega niech się nie chwali tylko przepisem podzieli!
              Tak, tak! Niech się podzieli.
              Ciekawe ile chleba wyjdzie z 20 litrów zakwasu?

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

                Mawas napisał(a)
                ... więc po 7 dniach przelałem brzeczkę do klarowania dodając 200g cukru rozpuszczonego w ok. 1/2l ciepłej wody....
                Nie mam lepszego pomysłu co zrobić z kwaśnym piwem ale powiedz mi Mawas dlaczego do cichej ferm. dodawać cukru ?

                Comment

                • crizz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.02
                  • 1255

                  #9
                  Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

                  oryks napisał
                  Nie mam lepszego pomysłu co zrobić z kwaśnym piwem ale powiedz mi Mawas dlaczego do cichej ferm. dodawać cukru ?
                  Jeżeli ten cukier był tylko rozpuszczony w ciepłej wodzie, a nie zagotowany, to mamy prawdopodobną przyczynę skażenia Twojego piwa.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #10
                    Ka_Dar napisał(a)
                    Tak, tak! Niech się podzieli.
                    Ciekawe ile chleba wyjdzie z 20 litrów zakwasu?
                    dlatego ja robię warki do 8 litrów a przepis jest tu: http://www.browar.biz/forum/search.p...der=descending

                    Comment

                    • crizz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.02
                      • 1255

                      #11
                      e-prezes napisał
                      a przepis jest tu: http://www.browar.biz/forum/search.p...der=descending
                      W jednym z tych 21 tematów?

                      Comment

                      • piwowar2
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.11
                        • 588

                        #12
                        Mialem kiedys nadzieje, ze jezeli zrobie tzw. Eisbocka, to kwasne piwo uratuje. Wg. mnie to masz 2 mozliwosci: wypic lub wylac

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #13
                          bynajmniej nie!

                          "z dobrze wyrośniętego kawałka ciasta drożdzowego na pizzę odcinamy kawałek wielkości pięści dziecka i chowamy do lodówki na dwa dni. potem, wyjmujemy go i zalewamy piwem z osadem drożdzowym; mieszamy, by rozmiesić, jednocześnie dodając garść grubo zmielonego słodu (w ostateczności otrębów), łyżkę sezamu (lub innego ziarna oleistego - siemie, słonecznik...) oraz sól do smaku. wreszcie dodająć porcjami mąkę zarobić by odchodziło od rąk. pozostawić do wyrośnięcia 30 minut, a w międzyczasie opruszyć brytfankę mąką i nagrzać piec do 180*C. włożyć chleb do balchy, posmarować białkiem wierzch i piec 30-35 minut. po wystudzeniu gotowy do spożycia..."

                          Comment

                          • lukuj
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.07
                            • 320

                            #14
                            e-prezes napisał(a)
                            bynajmniej nie!

                            "z dobrze wyrośniętego kawałka ciasta drożdzowego na pizzę odcinamy kawałek wielkości pięści dziecka i chowamy do lodówki na dwa dni. potem, wyjmujemy go i zalewamy piwem z osadem drożdzowym; mieszamy, by rozmiesić, jednocześnie dodając garść grubo zmielonego słodu (w ostateczności otrębów), łyżkę sezamu (lub innego ziarna oleistego - siemie, słonecznik...) oraz sól do smaku. wreszcie dodająć porcjami mąkę zarobić by odchodziło od rąk. pozostawić do wyrośnięcia 30 minut, a w międzyczasie opruszyć brytfankę mąką i nagrzać piec do 180*C. włożyć chleb do balchy, posmarować białkiem wierzch i piec 30-35 minut. po wystudzeniu gotowy do spożycia..."
                            Witam,
                            Nie ma jak własne piwko podgryzać własnym chlebkiem! Od jakiegoś czasu też wypiekam sobie chlebek żytni z niezłym skutkiem. Wkrótce planuję kupić prosiaczka. Utuczę go sobie na balkonie by potem wytopić własny smalec (ze szczeciny zrobię pędzle do golenia hi!hi! a ze skóry żelatynę lub buty).
                            A tak na serio, może stwożyć na forum kącik pod tytułem "własnego wytworu przekąski do własnej roboty piwka"?
                            Pozdrawiam,
                            KETTLER brewery
                            www.lukuj.republika.pl

                            Comment

                            • pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

                              #15
                              Żaden problem, ale chyba STWORZYĆ.
                              Buty ze świńskiej skóry to sredni pomysł. Jest zbyt dziurawa (szczeciena jest gruba i głęboko zakotwiczona).
                              Własne przekąski? Forumowicze juz próbowali niezbyt udanej szynki mojej produkcji Chleb też piekę. Planuję robienie przetworów mięsnych typu kiełbasa.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X