Co zrobić z kwaśnym piwem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #16
    Odp: Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

    oryks napisał(a)
    dlaczego do cichej ferm. dodawać cukru ?
    Dodanie cukru, glukozy czy ekstraktu słodowego powoduje m.in.lepsze dogazowanie piwa podczas cichej fermentacji.Temat ten był wielokrotnie poruszany w tym dziale forum. zerknij choćby http://www.browar.biz/artykuly.php?s=
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #17
      Odp: Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

      crizz napisał(a)
      Jeżeli ten cukier był tylko rozpuszczony w ciepłej wodzie, a nie zagotowany, to mamy prawdopodobną przyczynę skażenia Twojego piwa.
      Gotowanie roztworu nic by nie zmieniło mógłbym równie dobrze dosypać cukru do piwa i też by nie był przegotowany. Prawdziwą przyczyną było nieszczelne zamknięcie fermentatora. Zarazki miały radochę i swoje zrobiły.
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #18
        Do tego chlebka własnego wypieku proponuję wędzonego karpia na ciepło, prosto z wędzarni. No i oczywiście własne
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #19
          Odp: Odp: Odp: Co zrobić z kwaśnym piwem?

          Mawas napisał(a)
          Dodanie cukru, glukozy czy ekstraktu słodowego powoduje m.in.lepsze dogazowanie piwa podczas cichej fermentacji.Temat ten był wielokrotnie poruszany w tym dziale forum. zerknij choćby http://www.browar.biz/artykuly.php?s=
          Tak, tak był poruszany i znam go dobrz, przynajmniej tak mi sie wydaje.
          Piwo nie nasyca się gazem w trakcie cichej ferm. , nie temu ona służy.
          Nasycenie gazem następuje dopiero w szczelnie zamkniętych butelkach; i tu jest potrzebny dodatek cukrów dla drożdży.
          Fermentatora nie zamykasz przeciż szczelnie więc CO2 spokojnie się ulatnia z piwa. Oczywiście jest go w nim trochę rozpuszczone ale w trakcie chichej ferm. to nawet mniej niż w burzliwej bo cały proces już się kończy.

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            #20
            Masz rację z tym CO2.
            Cicha fermentacja słuzy sklarowaniu piwa ale i pobudzeniem fermentacji (celem dogazowania) przed butelkowaniem. U mnie przeważnie jest tak, że przegapiam burzliwą fermentację do stanu 3blg i aby proces klarowania przebiegał sprawniej dodawałem roztworu cukru lub ekstrakt słodowy. Po 12 godz piwo było sklarowane i jeżeli jeszcze pracowało rozlewałem do butelek nie dodając już cukru. Natomiast jak widziałem, że już" nie pracuje"( po dłuższym czasie niż 12godz.) dodawałem 1/2 łyżeczki cukru.
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X