później poprzenoszę nietematyczne posty do wątku stworzonego po to by komentować spis (link do komentarzy znajduje się na początku niniejszego wątku)
Może już jest to później - tydzień to dobry czas na skasowanie niepotrzebnych wpisów - łącznie z tym
Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2004-07-01, 19:29.
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty" Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Temat poruszyłem już w innym miejscu tu ale korzystając z komentarzy może szacowni piwowarzy napisaliby tu o wielkościach swojej produkcji. Odświeżyłoby to temat a i przypomniałoby nowym piwowarom o zamieszczaniu swoich browarów w Spisie
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty" Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
biermann napisał(a) może szacowni piwowarzy napisaliby tu o wielkościach swojej produkcji. Odświeżyłoby to temat a i przypomniałoby nowym piwowarom o zamieszczaniu swoich browarów w Spisie
Uprzejmie proszę:
Sezon wiosenny 2004 zamknął się liczbą 13 (niestety pechową - warka 13 w 2 balonach, na różnych drożdżach, z czego połowa spleśniała ). W tej liczbie 3 gotowce (1 cydr), 3 z ekstraktu, reszta zacierana. Produkcję wznowię we wrześniu.
BIGB-a rozpoczynająca prace w lipcu 2003 roku do dnia dzisiejszego zrobiła 24 warki, choć na dniach się to zmieni (w najbliższy weekend zostaną popełnione kolejne dwie warki ).
biermann napisał(a) (...) można jeszcze faktycznie dodawać informacje czy dany browar posiada etykiety bądź podstawki, czy inne piwaria.
DPG wydał etykiety
U BIGB-y etykiety w większości odzwierzęce, dwa rodzaje podstawek, stempel
becik tutaj tak napisał(a) Browar nr 6, "Balbinka" uważam za zamknięty, może kiedyś wznowi produkcję ale jak na razie ogłaszam definitywne zaprzestanie wszelkiej działalności.
Czyżby zamknięcia i likwidacje dopadły już nawet browarnictwo domowe? Przecież żadna korporacja na tym polu nie grasuje.
Ostatnia zmiana dokonana przez peter_1000; 2004-10-05, 18:13.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
W zeszłym roku zarejestrowało się w sumie 88 browarów domowych,spis,ale komentarze urwały sie w październiku . Czyżby nic ciekawego odnośnie browarów domowych się nie działo. No i słabo się rok nam zaczął - nikt nowy nie zgłosił się do spisu.
Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2005-02-12, 13:55.
Jak widać umknął wielu. Jest po prostu skutecznie ukryty w "browarnictwie amatorskim". Kiedy tylko odświeżyłem ten temat (dzięki koledze Sopiście), to ruszyła lawina tych, którym "umknął".
Niech to będzie wskazówką dla admina.
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Proszę pomóż,
Jestem czeskim kolekcjonerem etykiet piwnych z całego świata i potrzebuję listy nowych i starych polskich browarów z rokiem założenia i zakończenia działalności. Potrzebuję też minibrowarów i browarów restauracyjnych. Byłbym wdzięczny za listę elektroniczną. Czy...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment