Piwo Miodowe:
Napój doskonały w smaku, a jednocześnie pożywny i orzeźwiający.
Brzeczka około 11-12 %, czyli na 10 litrów piwa bierzemy 1,1-1,2 l i 8,8 –8,9 l wody. Brzeczkę gotuje się w emaliowanym naczyniu przez pół godziny i w tym czasie zbiera powstające szumowiny.
Jeżeli do piwa dodajemy chmiel, jałowiec, należy umieścić te dodatki w muślinowym woreczku, który następnie wrzuca się do brzeczki i wraz z nią gotuje. Przed gotowaniem zaznacza się poziom płynu w naczyniu, aby potem uzupełnić odparowaną w czasie gotowania wodę i w ten sposób zachować pożądany stosunek procentowy składników.
Po ostudzeniu płynu do temp. 28-30 stopni dodaje się do niego uprzednio przygotowane drożdże w postaci matki drożdżowej. Do przyrządzenia matki drożdżowej używa się drożdży piwowarskich, które w ilości 2-3 g na 10 litrów brzeczki, rozpuszcza się w 0,5 l tego płynu o temp. 25-30 stopni i stawia się w ciepłym miejscu. Po upływie 3-4 godzin, gdy płyn się już pieni, należy wlać gotową matkę do całej ilości brzeczki i dobrze wymieszać. I teraz uwaga będzie ciekawe (to były cudowne czasy gdy dostępne były beczki a piasek i rzeki były czyste– przyp. Zythum): Fermentacja brzeczki powinna się odbywać w beczułce, której otwór nakrywa się woreczkiem napełnionym czystym piaskiem (najlepiej rzecznym, przed użyciem kilka razy przepłukanym i wyprażonym na blasze), aby gazy i piana wytwarzające się podczas fermentacji mogły swobodnie uchodzić, a dostęp powietrza z zewnątrz był utrudniony. Fermentacja burzliwa trwa około 3- 6 dni w temp. Około 20 stopni. Po skończonej fermentacji burzliwej otwór beczki (przykryty uprzednio woreczkiem z piaskiem) szpuntuje się, a korek wbity w dno beczki zaopatruje się w kranik do spuszczania piwa. Tak przygotowaną beczkę układa się odwróconą szpuntem w dół, na niewielkiej podstawce, w chłodnej piwnicy, na 5 dni. W tym czasie tworzy się dwutlenek węgla i wiąże z wodą kwas węglowy, którego duże stężenie wpływa hamująco na pracę drożdży. Po 5 dniach piwo zlewa się kranikiem do grubościennych, hermetycznie zamykanych butelek. Po upływie 15-20 dni leżakowania uzyskuje się chłodny, smaczny, silnie musujący i ZDROWY napój.
Dla osób, które nie mogą się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, jak beczki, można podać uproszczony sposób wyrobu piwa. Brzeczkę piwną bezpośrednio po zaszczepieniu drożdżami, wlewa się do butelek i odstawia do piwnicy; po upływie 7 dni piwo gotowe jest do spożycia. Otrzymane w ten sposób piwo trudno się klaruje i zawiera minimalną ilość alkoholu. Tutaj pewnie można stosować dokładnie tą samą technikę co przy wyrobie „normalnego” piwa (fermentory, cicha fermentacja itp.), dzięki czemu uzyskamy większą klarowność – przyp. Zythum
Piwo miodowe (litry) Miód (kg) Woda (l) Drożdże (g) Chmiel (g) Jagody jałowca (g)
10 1,5 8,9 2-3 20 10
20 3,2 17,2 4 40 20
35 4,5 22,0 5 50 25
100 15,5-16,8 88-89 20 200 100
Ciemne Piwo Miodowe
Napój o bardzo dobrym smaku i właściwościach dietetycznych – ulubiony przysmak dzieci (och szczęśliwe czasy gdy dzieci mogły pić piwo przyp. Zythum) i doskonały napój na okres letnich upałów.
Na 10 litrów piwa miodowego ciemnego używamy:
0,4 kg miodu, 0,4 kg cukru, 10 g chmielu, 2 g anyżu, 120 g jęczmienia palonego, 3 g drożdży, 9,5 litra wody.
Zagotować wodę z chmielem, po czym wrzucić do niej zmielony jak na kawę jęczmień (pewnie chodzi o śrutowanie przyp. Zythum) i gotować przez 5 minut; potem odstawić do ostygnięcia. Osobno w 0,5 l wody zaparzyć anyż (przez 20min. Pod przykryciem). Po przestudzeniu do temp. 30 stopni obydwa płyny przecedzić, zlać razem i osłodzić miodem i cukrem. Z otrzymanego roztworu odlać porcję 0.25 l do butelki, rozprowadzić drożdże i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną matkę drożdżową dodaje się do sporządzonego uprzednio płynu, dobrze miesza i wlewa do hermetycznie zamykanych butelek. Piwo w butelkach powinno stać przez jeden dzień w ciepłym miejscu, potem zanosi się je do chłodnej piwnicy. Po 3-4 dniach piwo nadaje się do picia.
Napój doskonały w smaku, a jednocześnie pożywny i orzeźwiający.
Brzeczka około 11-12 %, czyli na 10 litrów piwa bierzemy 1,1-1,2 l i 8,8 –8,9 l wody. Brzeczkę gotuje się w emaliowanym naczyniu przez pół godziny i w tym czasie zbiera powstające szumowiny.
Jeżeli do piwa dodajemy chmiel, jałowiec, należy umieścić te dodatki w muślinowym woreczku, który następnie wrzuca się do brzeczki i wraz z nią gotuje. Przed gotowaniem zaznacza się poziom płynu w naczyniu, aby potem uzupełnić odparowaną w czasie gotowania wodę i w ten sposób zachować pożądany stosunek procentowy składników.
Po ostudzeniu płynu do temp. 28-30 stopni dodaje się do niego uprzednio przygotowane drożdże w postaci matki drożdżowej. Do przyrządzenia matki drożdżowej używa się drożdży piwowarskich, które w ilości 2-3 g na 10 litrów brzeczki, rozpuszcza się w 0,5 l tego płynu o temp. 25-30 stopni i stawia się w ciepłym miejscu. Po upływie 3-4 godzin, gdy płyn się już pieni, należy wlać gotową matkę do całej ilości brzeczki i dobrze wymieszać. I teraz uwaga będzie ciekawe (to były cudowne czasy gdy dostępne były beczki a piasek i rzeki były czyste– przyp. Zythum): Fermentacja brzeczki powinna się odbywać w beczułce, której otwór nakrywa się woreczkiem napełnionym czystym piaskiem (najlepiej rzecznym, przed użyciem kilka razy przepłukanym i wyprażonym na blasze), aby gazy i piana wytwarzające się podczas fermentacji mogły swobodnie uchodzić, a dostęp powietrza z zewnątrz był utrudniony. Fermentacja burzliwa trwa około 3- 6 dni w temp. Około 20 stopni. Po skończonej fermentacji burzliwej otwór beczki (przykryty uprzednio woreczkiem z piaskiem) szpuntuje się, a korek wbity w dno beczki zaopatruje się w kranik do spuszczania piwa. Tak przygotowaną beczkę układa się odwróconą szpuntem w dół, na niewielkiej podstawce, w chłodnej piwnicy, na 5 dni. W tym czasie tworzy się dwutlenek węgla i wiąże z wodą kwas węglowy, którego duże stężenie wpływa hamująco na pracę drożdży. Po 5 dniach piwo zlewa się kranikiem do grubościennych, hermetycznie zamykanych butelek. Po upływie 15-20 dni leżakowania uzyskuje się chłodny, smaczny, silnie musujący i ZDROWY napój.
Dla osób, które nie mogą się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, jak beczki, można podać uproszczony sposób wyrobu piwa. Brzeczkę piwną bezpośrednio po zaszczepieniu drożdżami, wlewa się do butelek i odstawia do piwnicy; po upływie 7 dni piwo gotowe jest do spożycia. Otrzymane w ten sposób piwo trudno się klaruje i zawiera minimalną ilość alkoholu. Tutaj pewnie można stosować dokładnie tą samą technikę co przy wyrobie „normalnego” piwa (fermentory, cicha fermentacja itp.), dzięki czemu uzyskamy większą klarowność – przyp. Zythum
Piwo miodowe (litry) Miód (kg) Woda (l) Drożdże (g) Chmiel (g) Jagody jałowca (g)
10 1,5 8,9 2-3 20 10
20 3,2 17,2 4 40 20
35 4,5 22,0 5 50 25
100 15,5-16,8 88-89 20 200 100
Ciemne Piwo Miodowe
Napój o bardzo dobrym smaku i właściwościach dietetycznych – ulubiony przysmak dzieci (och szczęśliwe czasy gdy dzieci mogły pić piwo przyp. Zythum) i doskonały napój na okres letnich upałów.
Na 10 litrów piwa miodowego ciemnego używamy:
0,4 kg miodu, 0,4 kg cukru, 10 g chmielu, 2 g anyżu, 120 g jęczmienia palonego, 3 g drożdży, 9,5 litra wody.
Zagotować wodę z chmielem, po czym wrzucić do niej zmielony jak na kawę jęczmień (pewnie chodzi o śrutowanie przyp. Zythum) i gotować przez 5 minut; potem odstawić do ostygnięcia. Osobno w 0,5 l wody zaparzyć anyż (przez 20min. Pod przykryciem). Po przestudzeniu do temp. 30 stopni obydwa płyny przecedzić, zlać razem i osłodzić miodem i cukrem. Z otrzymanego roztworu odlać porcję 0.25 l do butelki, rozprowadzić drożdże i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną matkę drożdżową dodaje się do sporządzonego uprzednio płynu, dobrze miesza i wlewa do hermetycznie zamykanych butelek. Piwo w butelkach powinno stać przez jeden dzień w ciepłym miejscu, potem zanosi się je do chłodnej piwnicy. Po 3-4 dniach piwo nadaje się do picia.
Comment