długość przerw cukrowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #1

    długość przerw cukrowych

    Zauważyłem rzecz następującą - nadmierne skrócenie przerw cukrowych powoduje, że brzeczka nie jest klarowna, a na powierzchni pozostaje lepka piana.

    Wczoraj zacierałem lekkiego ciemniaka. Pierwsza przerwa - 20 minut, pełna kontrola jodowa (po raz pierwszy zresztą co dwie minuty). Po tym czasie zacząłem podgrzewać do 75 stopni i zanim dogrzałem do tej temperatury, próba jodowa dała wynik negatywny (brak skrobi). Odstawiłem zacier na dwadzieścia minut, ale po upływie tego czasu dalej był mętny i ogólnie biorąc jakiś taki niedorobiony. Dopiero mniej więcej po 30 minutach zyskał właściwą barwę i klarowność.

    Jest to zapewne efekt przemian zachodzących w zacierze równolegle z rozkładaniem skrobii przez enzymy. Niestety w swoich notatkach nie znalazłem nic na ten temat.

    Wniosek: nie da się skrócić łącznej długości przerw cukrowych poniżej pewnego minimum - u mnie 50 minut.
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Cenna uwaga, zanotowane.

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #3
      Odp: długość przerw cukrowych

      Wczoraj zacierałem lekkiego ciemniaka. Pierwsza przerwa - 20 minut, pełna kontrola jodowa (po raz pierwszy zresztą co dwie minuty). Po tym czasie zacząłem podgrzewać do 75 stopni i zanim dogrzałem do tej temperatury, próba jodowa dała wynik negatywny (brak skrobi). Odstawiłem zacier na dwadzieścia minut, ale po upływie tego czasu dalej był mętny i ogólnie biorąc jakiś taki niedorobiony. Dopiero mniej więcej po 30 minutach zyskał właściwą barwę i klarowność.

      Ile trwała konkretnie kazda z przerw cukrowych i w jakiej temperaturze je przeprowadzałeś?
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #4
        Odp: Odp: długość przerw cukrowych

        Krzysztof napisał(a)
        --ciach--
        Ile trwała konkretnie kazda z przerw cukrowych i w jakiej temperaturze je przeprowadzałeś?
        Krzysztof, mniemam, iż pytając o szczegóły będziesz mógl podpowiedzieć mi w tym temacie.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwsza przerwa: (62 - 65 st.) - 20 minut
          podgrzewanie: (65 - 73) - 7 minut; w trakcie podgrzewania przy ok. 70 stopniach nastapiło całkowite scukrzenie.
          druga przerwa: (72 - 75 st.) - 30 minut

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            #6
            Krzysiu napisał(a)
            Pierwsza przerwa: (62 - 65 st.) - 20 minut
            podgrzewanie: (65 - 73) - 7 minut; w trakcie podgrzewania przy ok. 70 stopniach nastapiło całkowite scukrzenie.
            druga przerwa: (72 - 75 st.) - 30 minut

            Jeżeli podczas podgrzewania nastąpiło całkowite scukrzenie to prawdopodobnie układ enzymatyczny jest ok. Zakładam, że podczas próby jodowej uzyskałeś barwę żółtą???? To ważne. Jeżeli zabarwienie było brązowe mogło to świadczyć o duzej zawartości bekstryn w zacierze, które zwiększają lepkość i brzeczka słabo klaruje. Wydłyżejie czasu przerwy w temp. około 70 C pozwoliło na rozłożenie dekstryc, co dało zmniejszenie lepkości poprzez usunięcie przyczyny jej wzrostu.

            Podobną przyczyną braku klarowności mogą być beta-glukany, które wykluczam jako przyczynę, gdzyż w tej temp nie ma enzymów, które mogłyby dać efekt ich rozkładu. Odsyłam do literatury żeby rozpoznac temat. W literaturze łańcuchy dekstrynowe nazywa się alfa-glukanem - dla ułatwienia poszukiwań.

            Pierwsza przerwa w temp 62-64 C powinna trwac około 20-30 minut.
            Druga przerwa w temp 70-72 C powinna trwac około 20 minut i w tym czasie powinno uzyskac się scukrzenie skrobi i to jest wyznacznik długosci tej przerwy.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 11:28
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
              dadek
              Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
              2024-10-15, 00:58
            • bastion
              Ukraina, Brovary, Janczenka 2, ABC Brewery [Bez wyszynku]
              bastion
              Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
              Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
              Transport publiczny jak metro czy tramwaje...
              2023-02-14, 21:50
            • dadek
              Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
              dadek
              Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
              2024-10-17, 01:22
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
              dadek
              Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
              2024-10-14, 02:47
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...