Dwa litry jęczmienia wsypać do zimnej wody i odstawić na kilka godzin, po czym odlać i zostawić w kamiennym garnku, w którym się moczył. Garnek obwiązać ściereczką, nakryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu, dopóki jęczmień nie nacznie kiełkować (12-14 dni). Wykiełkowane ziarno wsypać do 8 litrów zagrzanej wody i gotować 3 godziny. Osobno ugotować syrop z 2 litrów wody i 2 kg cukru. Jeszcze w innym garnku 20 dkg chmielu zalać 2 litrami wody i gotowac 3 godziny. Odwary jęczmienia i chmielu przecedzić, połączyć w glinianym garncu lub emaliowanym wiadrze i wlać syrop, wymieszać. Płyn przestudzić do tempperatury 30 stopni Celsjusza, dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie.
Płyn wymieszac, naczynie obwiązać gazą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić, wlać do butelek ze szczelnym zamknieciem lub specjalnej beczułki i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie piwo nadaje się już do picia. Dawnymi czasy przyrządzano je najczęściej z okazji uroczystości rodzinnych i świąt.
Comment