Dwa litry jęczmienia wsypać do zimnej wody i odstawić na kilka godzin, po czym odlać i zostawić w kamiennym garnku, w którym się moczył. Garnek obwiązać ściereczką, nakryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu, dopóki jęczmień nie nacznie kiełkować (12-14 dni). Wykiełkowane ziarno wsypać do 8 litrów zagrzanej wody i gotować 3 godziny. Osobno ugotować syrop z 2 litrów wody i 2 kg cukru. Jeszcze w innym garnku 20 dkg chmielu zalać 2 litrami wody i gotowac 3 godziny. Odwary jęczmienia i chmielu przecedzić, połączyć w glinianym garncu lub emaliowanym wiadrze i wlać syrop, wymieszać. Płyn przestudzić do tempperatury 30 stopni Celsjusza, dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie.
Płyn wymieszac, naczynie obwiązać gazą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić, wlać do butelek ze szczelnym zamknieciem lub specjalnej beczułki i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie piwo nadaje się już do picia. Dawnymi czasy przyrządzano je najczęściej z okazji uroczystości rodzinnych i świąt.
Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.
Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment