Piwo domowe wedle przepisu pani Sztabowej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

    #1

    Piwo domowe wedle przepisu pani Sztabowej

    W książeczce "Krupnioki i moczka, czyli gawędy o kuchni śląskiej" pani Wery Sztabowej, znalazłem przepis na piwo.
    Może kogoś zainteresuje:
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9866

    #2
    Dwa litry jęczmienia wsypać do zimnej wody i odstawić na kilka godzin, po czym odlać i zostawić w kamiennym garnku, w którym się moczył. Garnek obwiązać ściereczką, nakryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu, dopóki jęczmień nie nacznie kiełkować (12-14 dni). Wykiełkowane ziarno wsypać do 8 litrów zagrzanej wody i gotować 3 godziny. Osobno ugotować syrop z 2 litrów wody i 2 kg cukru. Jeszcze w innym garnku 20 dkg chmielu zalać 2 litrami wody i gotowac 3 godziny. Odwary jęczmienia i chmielu przecedzić, połączyć w glinianym garncu lub emaliowanym wiadrze i wlać syrop, wymieszać. Płyn przestudzić do tempperatury 30 stopni Celsjusza, dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie.
    Płyn wymieszac, naczynie obwiązać gazą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić, wlać do butelek ze szczelnym zamknieciem lub specjalnej beczułki i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie piwo nadaje się już do picia. Dawnymi czasy przyrządzano je najczęściej z okazji uroczystości rodzinnych i świąt.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9866

      #3
      Mam nadzieję, że tego przepisu nikt nie zamieścił wcześniej - przeszukiwałem zasoby forum i nie zauważyłem.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #4
        To jest przepis na granaty domowej produkcji
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9866

          #5
          CarlBerg napisał(a)
          To jest przepis na granaty domowej produkcji
          Kto wie. Może się kiedyś przydadzą takie granaty
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

            Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 12:48
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • Flino
            Jak czytać przepis ?
            Flino
            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
            1. Składniki:
            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
            • monachijski Litovel 0,9 kg;
            • karmel jasny 0,5 kg
            • caraaroma 0,35;
            • chmiel Marynka granulat 40 g;
            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
            2....
            2021-11-17, 10:49
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 00:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...