Piwo domowe wedle przepisu pani Sztabowej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    Piwo domowe wedle przepisu pani Sztabowej

    W książeczce "Krupnioki i moczka, czyli gawędy o kuchni śląskiej" pani Wery Sztabowej, znalazłem przepis na piwo.
    Może kogoś zainteresuje:
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Dwa litry jęczmienia wsypać do zimnej wody i odstawić na kilka godzin, po czym odlać i zostawić w kamiennym garnku, w którym się moczył. Garnek obwiązać ściereczką, nakryć kocem i pozostawić w ciepłym miejscu, dopóki jęczmień nie nacznie kiełkować (12-14 dni). Wykiełkowane ziarno wsypać do 8 litrów zagrzanej wody i gotować 3 godziny. Osobno ugotować syrop z 2 litrów wody i 2 kg cukru. Jeszcze w innym garnku 20 dkg chmielu zalać 2 litrami wody i gotowac 3 godziny. Odwary jęczmienia i chmielu przecedzić, połączyć w glinianym garncu lub emaliowanym wiadrze i wlać syrop, wymieszać. Płyn przestudzić do tempperatury 30 stopni Celsjusza, dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie.
    Płyn wymieszac, naczynie obwiązać gazą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić, wlać do butelek ze szczelnym zamknieciem lub specjalnej beczułki i odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie piwo nadaje się już do picia. Dawnymi czasy przyrządzano je najczęściej z okazji uroczystości rodzinnych i świąt.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Mam nadzieję, że tego przepisu nikt nie zamieścił wcześniej - przeszukiwałem zasoby forum i nie zauważyłem.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #4
        To jest przepis na granaty domowej produkcji
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          CarlBerg napisał(a)
          To jest przepis na granaty domowej produkcji
          Kto wie. Może się kiedyś przydadzą takie granaty
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          Przetwarzanie...
          X