jak zrobic by piwo było słodkie?
słodkie piwo.
Collapse
X
-
mozna też przed wypiciem posłodzićGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
słowackie i pewnie inne browary stosują słodziki i to chyba jedno z sensownych rozwiązań, choć na wyższym poziomie zaawansowania (jak w przypadku Slado) widać są i inne metody. jestem tylko ciekaw po co komu słodkie piwo?
Comment
-
-
Moja żona lubi słodkie, ciemne piwa i i zawsze co robie piwo dla niej twierdzi że jest za mało słodkie.
Ostatnie zrobiłem z dłuższą przerwą pow 70stC zobaczymy jakie będzie
Comment
-
-
Odp: słodkie piwo.
ROMANO napisał(a)
jak zrobic by piwo było słodkie?
po kilku dniach zapasteryzować w celu przerwania fermentacji, tak aby piwo się nagazowało a zostało w nim jeszcze sporo sacharozy.
Pasteryzacja jest niezbędna - inaczej drożdże przepracuję całą sacharozę i może dojść do wybuchu butelek.
Comment
-
-
Możesz też użyć sporej ilości słodu karmelowego (i nieco ciemnego karmelowego) i drożdży, które produkują estry dające poczucie słodyczy - aromat suszonych śliwek, rodzynek, fig (belgijskie klasztorne) np płynne WLP500,530, Wyeast 3787,1762 i podobne. Do tego zacieranie jak pisze Slado - długa przerwa w 72C i krótka w 62C. Efekt może być podobny jak w belgijskim gatunku 'dubbel', który raczej jest słodki.
Comment
-
-
A tak w ogóle to witamy nowego piwowara napisz coś o sobie w profilu, lubimy warzycieli
Comment
-
-
Z przerwy 62 st. C można całkiem zrezygnować, a 10 min to już sporo. Jest taki przepis na "piwo harcerskie" (chyba Pawcia ?) na stronie Browamatora.
Próbowałem, faktycznie mało odfermentowało, jakieś 3 Blg więc pozostaje większość ekstraktu i przy tym niskoalkoholowe.
Co prawda moje nie jest zbyt słodkie bo generalnie brzeczka była słaba, ale metoda działa. Następnym razem wezmę więcej słodu karmelowego i brzeczka będzie mocniejsza, jakieś klasyczne 10-12 Blg.Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2004-03-26, 10:07.
Comment
-
Comment