Wg mnie to akurat piwowarzy domowi mogą tylko zyskać na bliskim kontakcie z piwowarami zawodowymi...
zakładamy stowarzyszenie?
Collapse
X
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna -
Są.
W NL
PINT, ale to bardziej piwoszy, mają swój periodyk, chyba miesięcznik. Organizują festiwal Koźlaka.
Deltabrouwers Organizują konkursy piw, pokazy warzenia i szkolenia, wycieczki po browarach, prowadzą bank drożdży, itp.
Twortwat podobnie jak ci powyżej.
HAB kursy, szkolenia, bank drożdży
LABO kursy, szkolenia, swój konkurs, bank drożdzy itp.
Jeszcze jest kilka, ale nie chce mi się szukaćMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
I wtedy abernacka mógłby z czystym sercem powiedzieć, że Żywiec organizuje KPD, bo teraz to tylko udostępnia miejsce i zezwala BAMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Są.
W NL
PINT, ale to bardziej piwoszy, mają swój periodyk, chyba miesięcznik. Organizują festiwal Koźlaka.
Deltabrouwers Organizują konkursy piw, pokazy warzenia i szkolenia, wycieczki po browarach, prowadzą bank drożdży, itp.
Twortwat podobnie jak ci powyżej.
HAB kursy, szkolenia, bank drożdży
LABO kursy, szkolenia, swój konkurs, bank drożdzy itp.
Jeszcze jest kilka, ale nie chce mi się szukać
Czyli jest się na czym wzorować ale jak znam życie to u nas będzie inaczej.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Zupełnie inna problemy mają piwowarzy zawodowi z dużych browarów, inne ze średnich, inne z restauracyjnych, a jeszcze inne piwowarzy domowi traktujący warzenie w dużym stopniu jako hobby. Co innego warzyć za pieniądze, co innego dla siebie i rodziny. To po prostu kwestia zdominowania pewnej problematyki w zależności od członków stowarzyszenia.Comment
-
WWP organizuje Marusia przy wydatnej pomocy forumowiczów a Szkółkę Niedzielną Centrum Piwowarstwa i nie wiem czy chcieliby "oddać" te imprezy Stowarzyszeniu.
Chyba, że we Wrocławiu powstanie stowarzyszenie bez patronatu.Comment
-
Comment
-
Poza kwestiami moralnymi, to tak się zastanawiam i cały czas nie rozumiem....Jeśli tak bardzo boicie się wycierania imienia stowarzyszenia w reklamach GŻ, czy nadmiernego pchania się z kopytami, to dlaczego nie chcecie grupy GŻ zrobic członkiem wspierającym? Przecież to się aż pcha na myśl... Nie opiekun, czy sponsor sensu stricto, tylko członek wspierający. Cichutki, a jednocześnie pomocny (szczególnie w kwestiach finansowych).
I, aby nie byc gołosłowną:
"członkowie wspierający – członkowie, którzy wspierają stowarzyszenie. Mogą to być zarówno osoby fizyczne jak i prawne (firmy, inne organizacje, itp.). Mogą brać udział w obradach walnego zebrania członków, ale tylko z głosem doradczym. W praktyce członkowie wspierający mogą stanowić, np. wsparcie merytoryczne dla stowarzyszenia. Często członkami wspierającymi zostają firmy czy osoby, które systematycznie przekazują pieniądze albo dary rzeczowe na rzecz stowarzyszenia"Last edited by Małażonka; 2009-10-06, 18:17.
Comment
-
Na Śląsku formuje się druga grupa skupiona wokół Dori i Weny i bardzo dobrze. (może z czasem tez zorganizują jakiś konkurs? )
Mają być to niezależne byty.
Stowarzyszenie ma być ogólnopolskie i może łączyć te wszystkie lokalne grupy piwowarów.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Prędzej lokalne stowarzyszenia połączone w coś na kształt federacji czy ogólnokrajowego stowarzyszenia.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Albo tak. Nie ma też przymusu żeby wszyscy piwowarzy z Wrocka nalezeli do ogólnokrajowego stowarzyszenia. To ma być dobrowolne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Jestem członkiem stowarzyszenia i wiem, że nawet gdy wszyscy członkowie są na miejscu to trudno jest zebrać kworum na walnym zgromadzeniu a jest to konieczne.Comment
Comment