zakładamy stowarzyszenie?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Właśnie o to chodzi. Stowarzyszenie, ale nie wiadomo, po co. Działać, ale nie wiadomo jak i dla kogo. To nie ma sensu w ogóle robić.

Ja założyłem swoje stowarzyszenie dla oddziału półtora roku temu. Zebrałem ludzi, napisałem statut (został zarejestrowany bez żadnych problemów, bo wszystko było OK). Należy dzisiaj trzydzieści osób, składka wynosi 120 zł rocznie. Walne zgromadzenia robimy na tych imprezach, na które jeździmy w dużym składzie. Nawet nie potrzebujemy sali od GŻ, ostatnio zrobiłem na łące w Koźlu.

Ale wiemy, po co to robimy i do czego nam stowarzyszenie jest potrzebne. A nie jest to prosta sprawa, bo zgodnie z obowiązującym prawem stowarzyszenia muszą prowadzić pełną księgowość (księgi rachunkowe), a to przeciętnie w firmie księgowej kosztuje około 200 zł miesięcznie. Na koniec roku trzeba sporządzać bilans i CIT8. Więc jak ktoś nawet nie wie, po co mu to stowarzyszenie, to ja kiepsko widzę całą sprawę.

W tym szczególnym przypadku kilku osobom zapaliły się oczy na hasło "sponsor GŻ". Tylko, że tych pieniędzy jeszcze nikt nie widział. Nawet nie ma obietnicy na piśmie.
    Last edited by Krzysiu; 2009-10-07, 15:34.

Comment

• Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Właśnie o to chodzi. Stowarzyszenie, ale nie wiadomo, po co. Działać, ale nie wiadomo jak i dla kogo. To nie ma sensu w ogóle robić.
      Podstawą ma być jednak szerzenie piwowarstwa amatorskiego poprzez między innymi organizację imprez lokalnych, magazyn-periodyk, stronę www, zniżki w uczestnictwie w KPD itd.
      Jest po co się organizować, tylko nie jest to łatwe bo każdy w tym momencie ma swoją wizję i wszystkie opcję są dyskutowane. Generalnie za szybko temat wypłynął by podać szczegóły. Póki co więcej jest bicia piany i ideologicznej walki z koncernami niż konkretów.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      W tym szczególnym przypadku kilku osobom zapaliły się oczy na hasło "sponsor GŻ". Tylko, że tych pieniędzy jeszcze nikt nie widział. Nawet nie ma obietnicy na piśmie.
      Wystartowanie ogólnopolskiej organizacji bez żadnych struktur formalnych z dnia na dzień w wersji społecznej jest moim zdaniem mało realnym pomysłem. Dlatego pisałem o tym, że nas jest za mało. Bo jak to bywa niestety wiele osób się deklaruje, a jak przychodzi do konkretnej pracy i wyciągnięcie portfela to zostaje garstka.
      Last edited by Makaron; 2009-10-07, 16:29. Powód: porawa nawiasów
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
        zniżki w uczestnictwie w KPD itd.
        To mnie akurat strasznie śmieszy. Przecież trzeba zapłacić 10 zł za każdy rodzaj piwa ( w Żywcu, ale we Wrocku chyba też zrobię takie opłaty, bo koszty ciągle rosną) - co to za pieniądze, żeby zniżki robić. Jak już ktoś się bawi w piwowarstwo domowe i chce startować w konkursie, to nawet jak wystawi 7 piw, to nie jest to duża kwota.
        Last edited by Marusia; 2009-10-07, 16:52.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          To mnie akurat strasznie śmieszy. Przecież trzeba zapłacić 10 zł za każdy rodzaj piwa ( w Żywcu, ale we Wrocku chyba też zrobię takie opłaty, bo koszty ciągle rosną) - co to za pieniądze, żeby zniżki robić. Jak już ktoś się bawi w piwowarstwo domowe i chce startować w konkursie, to nawet jak wystawi 7 piw, to nie jest to duża kwota.
          Zawsze coś
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

No dobra, chwilę pomyślałam i tak się rozmarzyłam, że będziemy mieć w Polsce z 5 fajnych konkursów, to już faktycznie wychodzi jakaś kasa dla namiętnego konkursowicza wszędzie wysyłającego swoje piwo No i może być np. przesyłka gratis Odszczekuję

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Po prostu zwiększy się dla nie-członków na 20zł. A ta poważnie była to jedyna namacalna korzyść wymieniona bodaj przez Czesa, więc Makaron też ją wymienił.

Zgadzam się z Makaronem, to nie jest tak, że w takim Stowarzyszeniu nie ma co robić. Można organizować jakąś konferencję z wykładami, na kształt np. LSP. Tylko takie wykłady mogłyby mieć miejsce przy okazji Festiwalu w Żwycu, zlotu Stowarzyszenia itd. Wg mnie zaproszenie choćby piwowarów z browarów komercyjnych mogłoby być bardzo pouczające. Podobnie rzecz się ma z własnym periodykiem, gdzie pisywać mogliby doświadczeni piwowarzy. Co prawda sam się zastanawiam czy periodyk papierowy ma sens w dobie internetu, ale jakaś tam magia słowa drukowanego jest.
              Kolejnym zakresem działalności może być choćby konsultowanie wydawnictw z interesującego nas tematu. Dziś jeśli tłumacz ma jakiś problem, to nie ma się do kogo oficjalnie zgłosić, tak będzie mógł się skonsultować ze Stowarzyszeniem.
              Wydawnictwa pod patronatem Brewers Association - to dopiero jest marzenie, żebyśmy coś takiego mieli.

Także jest pole do działania, jak będzie zobaczymy.
              blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pewnie, że jest pole do działania, tylko zmobilizować ludzi trzeba, a to już nie takie proste. Kopyr, bierz się za panel degustacyjny na WWP, może tym razem się uda? Wiem, Ciebie akurat nie trzeba mobilizować

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pewnie, że jest pole do działania, tylko zmobilizować ludzi trzeba, a to już nie takie proste. Kopyr, bierz się za panel degustacyjny na WWP, może tym razem się uda? Wiem, Ciebie akurat nie trzeba mobilizować
                  Biorę się. Pogadamy na JSB.
                  blog.kopyra.com

Comment

• CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                    Póki co więcej jest bicia piany i ideologicznej walki z koncernami niż konkretów.
                    Oprócz tej ideologicznej walki z koncernami są też fakty - koncerny są w dużej mierze odpowiedzialne za zniszczenie wielu polskich browarów - to między innymi "dzięki" zagranicznym spekulantom i koncernom mamy teraz takie pustynie piwne jak Wrocław. To wszelkiej maści koncerny są odpowiedzialne za niską jakość nie tylko piwa, ale wszystkich masowych produktów spożywczych, koszmarne zaniedbania, wykorzystywanie kooperantów i pracowników, przejmowanie i niszczenie mniejszej konkurencji ... Można tak wymieniać i wymieniać - lista może być bardzo długa ... Oczywiście sądzę, że nawet kilometrowa lista win będzie dla niektórych mniej ważna, gdy w tle brzęczy kasa od sponsora ...

Przyjmowanie pomocy od koncernów to bratanie się z diabłem.
                    Piwowarstwo domowe to hobby i nie mieszajmy do tego Heinekena.

Jestem za Stowarzyszeniem - i PRZECIW jakiemukolwiek udziałowi w nim koncernów.
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10764

No dobra, chwilę pomyślałam i tak się rozmarzyłam, że będziemy mieć w Polsce z 5 fajnych konkursów, to już faktycznie wychodzi jakaś kasa dla namiętnego konkursowicza wszędzie wysyłającego swoje piwo No i może być np. przesyłka gratis Odszczekuję
                      Stowarzyszenie przejmie organizację Żywieckiego konkursu , czy pozostałe też ?
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Marusia
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        Stowarzyszenie przejmie organizację Żywieckiego konkursu , czy pozostałe też ?
                        Nie musi przejmować, może dopłacać organizatorom zamiast piwowarów. Po za tym - co za pytanie, wszak Ty też jesteś organizatorem konkursu i to będzie wola Twoja i współorganizatorów, czy wchodzą w to, czy nie.
                        Last edited by Marusia; 2009-10-07, 21:08.

www.wrowar.com.pl

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10764

Nie musi przejmować, może dopłacać organizatorom zamiast piwowarów. Po za tym - co za pytanie, wszak Ty też jesteś organizatorem konkursu i to będzie wola Twoja i współorganizatorów, czy wchodzą w to, czy nie.
                          Na dzień dzisiejszy Grodziski Konkurs jest darmowy , czyli raczej jakiś Patronat Honorowy
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            Na dzień dzisiejszy Grodziski Konkurs jest darmowy , czyli raczej jakiś Patronat Honorowy
                            O ile będziesz chciał, a to przecież zależy od wielu rzeczy

www.wrowar.com.pl

Comment

• elroy
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.10
                              • 359

Zdaję sobie sprawę, że wiele osób nie czyta tego wątku na piwo.org, ale zachęcam do zerknięcia. Warto.
                              Last edited by elroy; 2009-10-08, 00:15.
                              www.piwo.org

Comment

• Seta
                                • 2002.10
                                • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy
                                Zdaję sobie sprawę, że wiele osób nie czyta tego wątku na piwo.org, ale zachęcam do zerknięcia. Warto.
                                http://www.piwo.org/forum/p27239-Wcz...46.html#p27239
                                Wpadł mi w oczy taki fragment: "Proszę jednak osoby, które odpowiedziały w plebiscycie "nie", by powstrzymały się od udziału w dalszych dyskusjach. "

Dobra bawcie się sami... Powodzenia.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

Przetwarzanie...