Koledzy i Koleżanki, zawsze będzie można opuścić Stowarzyszenie. Chyba, że w Statucie nie będzie takiego punktu
zakładamy stowarzyszenie?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, ale jak ma mieć decydujący wpływ to chyba tak. Nie wiem co Zdrój miał na myśli - mam nadzieję że nie jakieś podatki lub obowiązkowe opłaty.
Choć zapewne zdecydowana większość z tych, którzy dzięki zabiegom Stowarzyszenia zacznie warzyć pozostanie niezrzeszona. Wolny wybór.
OK, wystarczy tej pracy społecznej na dziś, czas popracować
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedziTak, uważam że Stowarzyszenie o jakim myślimy, ma mieć decydujący wpływ na rozwój polskiego piwowarstwa hobbystyczno-rzemieslniczego. Przynajmniej ja mam takie ambicje.
W biznesie to sobie możecie mieszać - ale do tego potrzebny jest samorząd zawodowy, a nie stowarzyszenie. Samorząd zawodowy, z wszystkimi patologiami, jaki za sobą ciągnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziNa przykład, że w konkursach organizowanych przez stowarzyszenie mogą startować tylko członkowie stowarzyszenia. ))
Nawet gdyby, nie daj Boże, to wtedy zakładasz swój konkurs i odnosisz sukces, bo wszyscy nie zrzeszeni przychodzą do Ciebie.
Tak, że w twoim interesie powinno .......co ja plete, co ja pleteMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTo nie o pieniądzach?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziChciałbym przy tym zauważyć, że ustawa o stowarzyszeniach ZABRANIA członkom stowarzyszenia osiągać korzyści materialne z przynależności do stowarzyszenia. A dochody, nie wydatkowane na działalność statutową, są obciążone podatkiem CIT.
Comment
-
-
Jak nie o pieniądzach, to o czym? W twoim sklepie płaci się muszelkami? A upusty wypłaca się w bananach?
Wisi mi ta kasa Żywca, bo uważam, że nigdy jej nie będzie. Ale jak ktoś pisze o upustach i zniżkach, to nie wciskaj mi kitu, że nie chodzi o pieniądze, niezależnie od ich wielkości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziSzkoda ze taka blacha sprawa jak dyskusja czy warto założyć stowarzyszenie czy nie tak bardzo dzieli nasze male grono.
Jedno z pierwszych pytań postawionych na zaprzyjaźnionym forum gdzie temat powstał, na tema współpracy z innymi podmiotami, a chodziło o Bractwo Piwne, Kopyr skwitował krótko, NIE.
BP jakie by nie było to organizacja piwna, a ta jak i inne tego typu powinny ze sobą współdziałać.
Kopyr, czy wiesz ile osób warzy w BP? czy wiesz ile osób wstąpiło do BP tylko i wyłącznie z powodu, że ktoś inny warzy i chciał poznać innych warzących? czy wiesz, że podczas największej imprezy kulturalnej w Częstochowie BP nieprzerwanie od 4 lat robi pokazy warzenia połączone z degustacją? czy wiesz że podczas spotkań z browarami, a także piwowarami z tych browarów padają pytania czysto piwowarskie? czy wiesz ile osób jeździ na imprezy czysto piwowarskie?
Ne chcę, aby ktoś oceniał kogoś po statucie, a nie po działaniach."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziJak nie o pieniądzach, to o czym? W twoim sklepie płaci się muszelkami? A upusty wypłaca się w bananach?
Wisi mi ta kasa Żywca, bo uważam, że nigdy jej nie będzie. Ale jak ktoś pisze o upustach i zniżkach, to nie wciskaj mi kitu, że nie chodzi o pieniądze, niezależnie od ich wielkości.
Dalej nie wiem jak Seta i kilka jeszcze innych osób widzi wyciąganie wielkiej kasy od Żywca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
Niektórzy twierdzą, że piwowarzy domowi nie potrzebują formalnego zrzeszenia i ja się z tym prawie zgadzam. Warunki do uprawiania piwowarstwa amatorskiego są w Polsce b. dobre. Prawo jest przyjazne, surowce szeroko dostępne, fora internetowe z pozytkiem hulają w najlepsze Ale właśnie teraz, jako piwowarzy domowi jesteśmy w przewadze nad cała resztą. To jedyna okazja, aby korzystając z naszej pozycji, założyć Stowarzyszenie i jako piwowarzy amatorzy - najbardziej czyści, bezkompromisowi, romantyczni i dziś nadzwyczaj silni - nadać właściwy ton nowopowstającym browarom rzemieślniczym. A przy tym zagwarantować nam - piwowarom domowym - szczególną pozycję na lata. Nikt nie będzie na nas łypał z góry . Teraz, gdy browarów jest kilkanaście, wszyscy wszystkich znają - ale za 15 lat, gdy browarów będzie 250, miedzianej barwy legitymacja z pewnością będzie przepusutką NIE TYLKO do zajrzenia na zaplecze browaru, pogadania z tamtejszym piwowarem, itd.
Jestem piwowarem domowym i jako taki chciałbym zostać członkiem Stowarzyszenia Piwowarów.
Jako piwowar domowy, członek Stowarzyszenia Piwowarów, będę miał wpływ na rozwój polskiego piwowarstwa. A przy tym w praktyce będę korzystał z różnych miłych przywilejów (MIEDZIANA LEGITYMACJA uprawniająca do upustów w sklepach specjalistycznych, niższe wpisowe w konkursach, tańsza prenumerata drukowanego periodyku, tańsze piwo w browarze rzemieślniczym).
To jest możliwe
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziJedno z pierwszych pytań postawionych na zaprzyjaźnionym forum gdzie temat powstał, na tema współpracy z innymi podmiotami, a chodziło o Bractwo Piwne, Kopyr skwitował krótko, NIE.
BP jakie by nie było to organizacja piwna, a ta jak i inne tego typu powinny ze sobą współdziałać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziKopyr, czy wiesz ile osób warzy w BP? czy wiesz ile osób wstąpiło do BP tylko i wyłącznie z powodu, że ktoś inny warzy i chciał poznać innych warzących? czy wiesz, że podczas największej imprezy kulturalnej w Częstochowie BP nieprzerwanie od 4 lat robi pokazy warzenia połączone z degustacją? czy wiesz że podczas spotkań z browarami, a także piwowarami z tych browarów padają pytania czysto piwowarskie? czy wiesz ile osób jeździ na imprezy czysto piwowarskie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziNe chcę, aby ktoś oceniał kogoś po statucie, a nie po działaniach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDodajmy jedyna w Polsce organizacja piwna. Ja napisałem, że nie widzę punktów stycznych. Oczywiście jestem otwarty na dyskusję.
(...).
Czy nie pokazałem punktów stycznych?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Ja bym po prostu chciał, żeby ci piwowarzy z BP zapisali się do Stowarzyszenia Piwowarów, czy jak się ono będzie nazywało. Nie wrzucajmy wszystkiego do jednego kotła. Niech będzie BP i niech będzie SP. Oczywiście ktoś może być i tu i tu.
Zwracam uwagę na to że działamy w sprawie PIWA, więc działajmy wspólnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziArzy. A czemu by nie organizować wspólnych paneli degustacyjnych? Tutaj piwosz i piwowar mają najwięcej wspólnego."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
Comment