Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Wyświetlenie odpowiedzi
zakładamy stowarzyszenie?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDziwię się tylko, że ludzie którzy nie chcą należeć do stowarzyszenia najbardziej gardłują przeciwko jego powstaniu.
Aktualny etap powstawania stowarzyszenia przywodzi mi na myśl słowa Wieszcza:
Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie,
Ja z synowcem na czele, i - jakoś to będzie!Last edited by delvish; 2009-10-08, 18:46."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
No ładnie, 3 posty w jednej minucie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTak, ale tego póki co w celach przedstawianych nie widzę zbyt wiele. A to, że jakaś społeczność jest bardziej prężna, niż inna, to nie zależy od papierka."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTak, ale tego póki co w celach przedstawianych nie widzę zbyt wiele. A to, że jakaś społeczność jest bardziej prężna, niż inna, to nie zależy od papierka.
Właśnie przeglądam holenderskie strony ichnich gildi, znalazłem cele jakie oni mają. Znalazłem, ale guglarka nie chce tłumaczyć. Z tego co skumałem to bardzo podobne do naszych czyli wspieranie, pomaganie itp. Takie ogólniki.
Znalazłem za to coś ciekawszego. W NL jest 30 000 piwowarów domowych i mają chyba 7 stowarzyszeń lokalnych.
Na jednej ze stron mówią też o przechodzeniu z domowego warzenia na profesjonalne czyli u nich też są takie problemy istnieją.
My Polacy mamy wielką niechęć do zrzeszania się, ciągnie się to od IRP. Już raz ta nasza wolność od wszystkiego nas zgubiła.
U Holendrów jest całkiem inaczej. Tam jak ktoś nie nalezy do jakiegoś lokalnego stowarzyszenia to uważany jest za dziwaka. Ludzie tam należą do kilku i działają w nich.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Znalazłem za to coś ciekawszego. W NL jest 30 000 piwowarów domowych i mają chyba 7 stowarzyszeń lokalnych.
Ewentualnie stowarzyszenia lokalne można połączyć w federację lub inne "superstowarzyszenie", jeśli jest potrzeba reprezentowania kraju w strukturach międzynarodowych.
Tak przynajmniej jest w stowarzyszeniu, którego jestem członkiem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie przeglądam holenderskie strony ichnich gildi, znalazłem cele jakie oni mają. Znalazłem, ale guglarka nie chce tłumaczyć. Z tego co skumałem to bardzo podobne do naszych czyli wspieranie, pomaganie itp. Takie ogólniki.
Na jednej ze stron mówią też o przechodzeniu z domowego warzenia na profesjonalne czyli u nich też są takie problemy istnieją.
My Polacy mamy wielką niechęć do zrzeszania się, ciągnie się to od IRP. Już raz ta nasza wolność od wszystkiego nas zgubiła.
U Holendrów jest całkiem inaczej. Tam jak ktoś nie nalezy do jakiegoś lokalnego stowarzyszenia to uważany jest za dziwaka. Ludzie tam należą do kilku i działają w nich.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziCzyli to co miałem na myśli - stowarzyszenia lokalne bo tak łatwiej jest działać a nie jedno stowarzyszenie o zasięgu krajowym.
Ewentualnie stowarzyszenia lokalne można połączyć w federację lub inne "superstowarzyszenie", jeśli jest potrzeba reprezentowania kraju w strukturach międzynarodowych.
Tak przynajmniej jest w stowarzyszeniu, którego jestem członkiem.
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Takim ogólnokrajowym Stowarzyszeniem w NL jest PINT, członek EBCU, mają swój miesięcznik, urządzają trzy dniowy festiwal Koźlaków itp. Jakie sa zalezności pomiedzy nimi nie wiem. Jeszcze nie wiem
PINT ma swoje lokalne oddziały jest ich pięć czyli juz mamy 12 stowarzyszeń w Holandii wielkości dwóch Dolnych Śląsków.
Dla nich Stowarzyszenie to miejsce gdzie mogą się spotkać - mają swoje lokale - gdzie mogą sobie warzyć, gdzie prowadzone są kursy, gdzie możesz dostać drożdże z banku drożdży, które prowadzą itp.
Myślę, że dla nich cele ich stowarzyszeń są mało ważne. stowarzyszenie to dla nich miejsce spotkania się.
>przemo70
Zdziwiłbyś się. W małych miastach nawet nie wiedzą gdzie mają, bo ich to nie interesuje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
>przemo70
Zdziwiłbyś się. W małych miastach nawet nie wiedzą gdzie mają, bo ich to nie interesuje.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziWszyscy ci których znam wiedzą ale może ja mam tylko takich znajomychMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziJeśli każdy by wychodził z takiego założenia to by nie było ani jednego stowarzyszenia.
Stowarzyszenie, które ma być, żeby być, jest dla mnie kompletnie bez sensu. A jeśli myślisz, że samo utworzenie stowarzyszenia zmobilizuje tych, co nie działają - do działania, to nie wiem, skąd taki pomysł wpadł Ci do głowy.
Realia są takie, że jeśli jest wola działania, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podejmować akcje. Przykładów jest mnóstwo. Jeśli już bawić się w męczące procedury formalne, to w jakimś celu, którego się inaczej zrealizować nie da.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie przeglądam holenderskie strony ichnich gildi
Ta Gildia zajmuje się tylko szkoleniem członków Jury na konkursy.
Takie krzywe tłumaczenie ich celów:
1. Celem BKG jest aby piwa były starannie i fachowo oceniane co jest w interesie browarów.
2 BKG sam organizuje szkolenia jeżeli jest to potrzebne korzysta z fachowców zewnetrznych,
3. Organizuje szkolenia konczące się egzaminami,
4. Sędziowie BKG biorą udział w konkursach,
5. Delegowanie sędziów na zawody do opieki nad konkursami,
6. Organizuje seminaria,
7. Aby zapewnić wystarczająca ilośc sędziów 3 razy w roku przyjmowani sa nowi adepci,
8. BKG organizuje degustacje piw,
9. Sedziowe BKG są zapraszani przez komercyjne browary w celu oceny ich piw,
10. Udział w panelach i degustacjach dla dzienników, magazynów, radia i telewizji,
11 Cele BKG są jawne dla wszystkich.
I tu ciekawostka:
w latach 2007-2008 w szkoleniu wzięło 20 osób, do egzaminu przystąpiło 17, zdało 12 osób, 11 może być sędzią BKG.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Cele i zadania Vereinigung der Haus- und Hobbybrauer w Niemczech (Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i Rzemieślniczych):
Do celów stowarzyszenia należy:
ożywienie i rozpowszechnienie tradycji domowego warzenia piwa w N.
Organizacja wymiany doświadczeń, działania zmierzające do rozwoju technologii piwowarstwa domowego, szerzenie wiedzy o piwowarstwie domowym.
Wzmacnianie wśród członków stow. oraz obywateli N. świadomości i wiedzy o różnorodności gatunkowej i jakości piwa
kreowanie odpowiedzialnego spożywania piwa jako napoju alkoholowego
dbanie o zachowanie Prawa Czystości
W celu realizacji zadań statutowych stow. organizuje kursy dokształcające, seminaria, kongresy oraz wydaje magazyn
Jeszcze formularz: Przystąpienie do stow.:
Chciałbym przystąpić do Stow. Piwowarów Dom. i Rzem. jako pełnoprawny członek. Imię, nazwisko, adres, data ur., data przystąpienia, podpis.
Dodatkowe informacje (można niewypełniać): zawód, telefon, e-mail, fax.
Do zaznaczenia: Nie wyrażam zgody, aby moje dane przekazane były innym członkom. Nie wyrażam zgody, aby moje dane przekazane zostały firmom. Wyrżam chęć współpracy przy publikacjach stow. Chciałbym pomóc w organizacji zlotu członków stow.
Okres składkowy to rok kalendarzowy. Osoba przystępujca do stow. w drugiej połowie roku płaci połowę składki. Składkę należy uiścić zaraz po przystąpieniu do Stow., a w kolejnych ratach na początku roku.
Do zaznaczenia: Opłacę składkę roczną w wysokości 24 Euro. Proszę o zniżkę o 50% (dla uczniów, studentów, bezrobotnych, żołnierzy, rencistów, emerytów, niepełnosprawnych). Załączam stosowny dokument uprawniający mnie do zniżki. Jestem członkiem lokalnej grupy Stow. (min. 5 osób) i opłacam składkę 24 Euro. Z tego tytułu wnioskuję o zniżkę w wys. 6 Euro (do rozliczenia w kolejnym roku składkowym) Nazwa grupy lokalnej:
Jeszcze zgoda na automatyczne pobieranie kwoty z konta.
Stow. w Niemczech powstało w 1995 r. z inicjatywy 38 osób. Obecnie liczy 460 członków i 12 grup lokalnych.
Comment
-
-
Jak dla mnie nie potrafię sobie wyobrazić jak stowarzyszenie miałoby pomóc na rzecz dobrego "klimatu" dla powstawania nowych browarów rzemieślniczych. Nie spadną z tego powodu ceny urządzeń czy nie znikną bariery, które istnieją z winy ustawodawcy.
Zresztą mikrobrowar choćby taki na skalę Szczyrzyca nie jest dobrą inwestycją biznesową, bo żadną. A na placówki typu Bierhalle czy browary Caspara też na forum psioczono...
W obecnej sytuacji ilość sklepów internetowych z surowcami jest na tyle duża, że trudno narzekać na wybór. Można, jak ktoś chce również zakupić za granicą. Sklepów tradycyjnych w każdym dużym mieście jakoś nie widzę, więc w czym miałoby pomóc to stowarzyszenie?
W wyedukowaniu konsumentów, że jest coś poza Tyskim, Okocimiem i Żywcem? Jak już ktoś powinien w tym partycypować finansowo to małe i średnie browary a nie molochy. Może ktoś wierzy w zmianę postawy molochów, ale ja nie. Cieszyńska jaskólka czy żywiecka impreza tego nie zmieni.Last edited by e-prezes; 2009-10-08, 21:04.
Comment
-
Comment