zakładamy stowarzyszenie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    ...Ale mam taka propozycję - zacznijmy od drugiej strony: stwórzmy Bractwa Piwne w naszych regionach (wschód juz swoje ma), popracujmy i dopiero później połączmy się wyłaniając wspólne władze. Myślę, że to byłoby duuużo łatwiejsze i relalniejsze do zrealizowania.
    I to jest całkiem sensowna propozycja,
    sam już wcześniej myślałem nad filią Bractwa w Szczecinie.
    Ale brak tutaj w Szczecinie chętnych nawet do spotkania się przy piwie.
    Może w innych ośrodkach by Wam poszło lepiej.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Świdnickie Bractwo Piwne założyłem w 1991 r. Dwa lata jako tako coś się działo, w porywach aktywnych było nawet ponad dwadzieścia osób, a potem wszystko zdechło. Prezesem jestem do dzisiaj, bo nawet sąd nie chciał tego rozwiązać. Mam więc pewne doświadczenia, jak takie stowarzyszenia działają - jak prezes to ciągnie, to działa, jak przestaje, to wszystko się rozlatuje.
      Last edited by Krzysiu; 2005-11-30, 18:02.

Comment

• abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

No to sam widzisz - też nie jesteś chętny Chciałbyś, żeby to stowarzyszenie ktoś zrobił, a Ty zostaniesz chętnie członkiem, prawda? (...)

Ale mam taka propozycję - zacznijmy od drugiej strony: stwórzmy Bractwa Piwne w naszych regionach (wschód juz swoje ma), popracujmy i dopiero później połączmy się wyłaniając wspólne władze. Myślę, że to byłoby duuużo łatwiejsze i relalniejsze do zrealizowania.

Marusiu, najwyraźniej nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to, żeby takowe stowarzyszenie nie było utożsamiane tylko z moja osobą a ze wszystkimi osobami, które je aktywnie tworzą.
        Natomiast, jeśli chodzi o lokalne bractwa browar.biz. Czy one już nie czasami istnieją? Wydaje mi się, że istnieją tylko po inną nazwą "sekcja". Na tą chwilę (tak mi się wydaje) istnieje 5 takich sekcji a szósta w wielkich bólach się tworzy. A więc jest już jakaś płaszczyzna do działania ogólnopolskiego.
        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Abernacka, a czy ty masz w ogóle jakieś doświadczenie w działalności stowarzyszeń? Obawiam się, że nie. Podam kilka prostych przykładów trudności, na jakie natkniesz się na samym początku:
          (...)

Masz racje Krzysiu nie spodziewałem się, że jest aż tylko problemów natury prawnej.

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
            a szósta w wielkich bólach się tworzy
            Mówisz tu o łódzkiej?

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

sam jestem ciekaw jakie miał wogóle na myśli
              Last edited by e-prezes; 2005-11-30, 18:23.

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                Mówisz tu o łódzkiej?

Nie miałem jej na myśli, aczkowliek tej sekcji (niestety) zapomniałem wliczyć do tej piątki.

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  Ja założyłem, że chodzi o krakowską, warszawską, poznańską, wrocławską, trójmiejską i jako szóstą łódzką. Ale skoro nie chodzi o łódzką, to czyżby o szczecińską?

Comment

• abernacka
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

Już piszę. Wrocławska, Stołeczna, Śląska, Krakowska i Trójmiejska + sekcja Łódzka o której (przyznaję bez bicia) zapomniałem.

O tej sekcji rodzącej sie w bólach nic nie napiszę (może ktoś się domyśli )

Comment

• fukfuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.09
                      • 175

Ale mam taka propozycję - zacznijmy od drugiej strony: stwórzmy Bractwa Piwne w naszych regionach (wschód juz swoje ma), popracujmy i dopiero później połączmy się wyłaniając wspólne władze. Myślę, że to byłoby duuużo łatwiejsze i relalniejsze do zrealizowania.
                      Znów się odzywam w imieniu Bractwa Piwnego - Towarzystwa Promocji Kultury Piwa, czyli tego, które działa w miarę mozliwości dość sprawnie. Tworzenie lokalnych struktur w ramach istniejącego stowarzyszenia jest dużo prostsze - odpada są, tylko zgłoszenie do starosty/prezydenta zatwierdzenia/powołania oddziału lokalnego przez zarejestrowane juz stowarzyszenie.
                      Dyskusja toczy się w wątku poświęconemu browarnictwu amatorskiemu, ale zakładam, że osobom zainteresowanym stowarzyszeniem nie chodzi o ograniczenie się do wąskiej specjalizacji?

Comment

• fukfuk
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 175

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fukfuk
                        - odpada są,
                        Miało być "sąd", przepraszam.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Tworzenie lokalnych struktur w ramach istniejącego stowarzyszenia jest dużo prostsze - odpada są, tylko zgłoszenie do starosty/prezydenta zatwierdzenia/powołania oddziału lokalnego przez zarejestrowane juz stowarzyszenie.
                          Pisząc "prościej" nie miałam na mysli formalności i biurokracji, tylko dogadanie sie między członkami
                          Dyskusja toczy się w wątku poświęconemu browarnictwu amatorskiemu, ale zakładam, że osobom zainteresowanym stowarzyszeniem nie chodzi o ograniczenie się do wąskiej specjalizacji?
                          Teoretycznie nie, chodzi przecież tez o wspieranie małych i średnich polskich browarów. Choć nie można wykluczyć możliwości, że bardziej rozsądne i funkcjonalne byłoby stworzenie stowarzyszenia stricte browarników domowych.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

Moim skromny zdaniem, stowarzyszenie oprócz propagacji kultury piwnej, browarów regionalnych, restauracyjnych, powinno się zając próbami legalizacji piwowarstwa domowego bez żadnych zakusów fiskalnych i jakiś innych biurokratycznych wymagań. Bo na razie, to działamy w oczach wielu postronnych pewnie jako "podziemni" i nielegalni, coś ala domowi bimbrownicy. W prasówce zacytowałem artykuł, że w Bułgarii produkcja wina domowego została uznana za zupełnie legalną i zwolniona została ze wszelkich obciążen fiskalnych nawet w przypadku sprzedaży produktów na rynku. Dlaczego nie mogłoby się coś podobnego zdarzyć w Polsce, zarówne jeśli chodzi o produkcję domową win jak i piw ? Co prawda obecna sytuacja polityczna chyba nie jest zbyt sprzyjająca do działań w tym kierunku, obecny prezydent kraju jest chyba przeciwnikiem piwa, bo jak rządził w wawie zaczął walczyć z tradycyjnymi od dziesiątków lat pubami na Wisła i prawie wszystkie wykończył. To chyba jedyne co zrobił w wawie skutecznie, bo z agencjami towarzyskimi (same najważniejsze rzeczy dla rozwoju stolicy to mu nie wyszło.

Comment

• Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                              Moim skromny zdaniem, stowarzyszenie oprócz propagacji kultury piwnej, browarów regionalnych, restauracyjnych, powinno się zając próbami legalizacji piwowarstwa domowego bez żadnych zakusów fiskalnych i jakiś innych biurokratycznych wymagań.
                              Moim skromnym zdaniem, to nawet tym stowarzyszenie powinno się zająć przede wszystkim. Wydawało mi się, że to wynika z poprzednich wypowiedzi, ale być może mam to tak silnie zakodowane, że wszędzie to widzę
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

Ale to, że ktoś powiedział to samo, to nie znaczy , że każdy się z tym zgadza. A ja klarownie napisałem mój punkt widzenia, a dopasowywanie zgodności poglądów zostawiam innym, np Moderatusi

Comment

Przetwarzanie...
                                X