substancje chemiczne a zacieranie i gotowanie brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kereskes
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 59

    #1

    substancje chemiczne a zacieranie i gotowanie brzeczki

    Witam,

    Mam pytanie, czy orientujecie sie może, jakie substancje chemiczne unoszą sie z parą wodną podczas zacierania i gotowania brzeczki. Czy może ktoś zna również dokładne stężenia tych substancji. Byłabym bardzo wdzięczna za rzeczowe odpoweidzi.
    pozdrawiam
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Oho, widać nos Sanepidu

    Na pewno (Mario 123, dzięki!) w oparach występuje sulfid dimetylowy CH3SCH3, tzw. DMS. W jakim stężeniu - to zależy od słodu, od warunków wentylacji, itd. Praktycznie nie jest szkodliwy ani bardzo przykry. Pewno nie mniej niż przy warzeniu w skali 10 hl, wydziela się go przy prażeniu kukurydzy w warszawskim Multikinie.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • kereskes
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 59

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Ka_Dar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.03
        • 248

        #4
        Czes napisał(a)
        Oho, widać nos Sanepidu
        Albo wydział ochrony środowiska.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • OneTwoThreeBrew
          Pomoc przy Pale Ale
          OneTwoThreeBrew
          Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

          Zasyp:

          Słód pilzneński 4 kg
          Słód monachijski 1 kg

          Chmiele:

          Lubelski 50 g
          Marynka 50 g


          Drożdże:

          US-05

          Zacieranie:

          50*C...
          2022-11-20, 22:40
        • tadzo
          KonRAD warzy
          tadzo
          Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
          Sklad
          Pale ale 2kg
          Wiedeński 1kg
          Monachijski 1kg
          Crystal 150 0.3kg

          Chmiel cascade 130g
          Zacieranie 70°
          13 litrow wody
          68 ° - 70 min
          78° - 5 min
          Wysladzanie 15 L w temp. 78°...
          2018-11-14, 12:34
        • skitof
          Piwny słownik niemiecko–polski Deutsch–polnisches Bierwörterbuch
          skitof
          Wychodząc na przeciw licznym głosom o zebranie piwnej terminologii w różnych językach przygotowałem słownik niemiecko-polski. Cały projekt podzieliłem na trzy części: słownik niemiecko-polski, nazewnictwo gatunków i rodzajów piw i słownik polsko-niemiecki (w przygotowaniu). Jest to „wydanie...
          2008-11-25, 16:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...