substancje chemiczne a zacieranie i gotowanie brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kereskes
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 59

    substancje chemiczne a zacieranie i gotowanie brzeczki

    Witam,

    Mam pytanie, czy orientujecie sie może, jakie substancje chemiczne unoszą sie z parą wodną podczas zacierania i gotowania brzeczki. Czy może ktoś zna również dokładne stężenia tych substancji. Byłabym bardzo wdzięczna za rzeczowe odpoweidzi.
    pozdrawiam
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Oho, widać nos Sanepidu

    Na pewno (Mario 123, dzięki!) w oparach występuje sulfid dimetylowy CH3SCH3, tzw. DMS. W jakim stężeniu - to zależy od słodu, od warunków wentylacji, itd. Praktycznie nie jest szkodliwy ani bardzo przykry. Pewno nie mniej niż przy warzeniu w skali 10 hl, wydziela się go przy prażeniu kukurydzy w warszawskim Multikinie.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • kereskes
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 59

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Ka_Dar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.03
        • 248

        #4
        Czes napisał(a)
        Oho, widać nos Sanepidu
        Albo wydział ochrony środowiska.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X