Brudy na pianie podczas fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Brudy na pianie podczas fermentacji.

    Opiszmy, co kto wie na ten temat.
    W którymś z postów Krzysiu pisał coś o źródle infekcji pochodzącej z brudów i krążka osadów na fermentorze. Czy rzeczywiście jest to tak istotny problem?
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #2
    Ja sprawę z pozostałościami chmielu rozwiązuję tak:
    fermentor w ostatnim etapie fermentacji burzliwej stawiam pod pewnym kątem-najczęściej podkładam po prostu pod jedną ze stron jakieś niewysokie pudełko.W ten sposób,gdy piana opadnie wszystkie osady mam w jednym miejscu-teraz wystarczy tylko to zebrać wyparzona łyżką i puścić w kanał.Dużo tego osadu zostaje poza tym na ściankach fermentora,kiedy piana zaczyna opadać, a fermentor stoi jeszcze na płaskim.
    Dodatkową zaletą przechylenia pojemnika jest to, że po zakończonej fermentacji prawie cała masa drożdży jest w jednym miejscu, a zatem mogę zlać wiecej klarownego piwa niż w przypadku gdy fermentor stoi na płasko.Taka namiastka fermentora stożkowego
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 1884

      #3
      No i zapomniałem...jeszcze nie zdażyło mi się , żeby te chmieliny były źródłem infekcji.Jeśli dostane się do piwa, to i tak je eliminuję na etapie cichej fermentacji.
      Sam nie wiem czy to, co pływa na pianie może byc źródłem zakażenia.Przecież to pływa w piwie w czasie fermentacji przez cały czas.A czy gdy wypłynie na pianę jakoś specjalnie wabi drobnoustroje, to nie wiem.Nie znam ich i nie wiem , co lubią
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • blues-beer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 114

        #4
        Odp: Brudy na pianie podczas fermentacji.

        [QUOTE]slado napisał(a)
        W którymś z postów Krzysiu pisał coś o źródle infekcji pochodzącej z brudów i krążka osadów na fermentorze.

        Sugerując się opinią Krzysia, zdejmuję 2 – 3 razy w czasie fermentacji burzliwej fuzle z powierzchni piany. Jednocześnie, przelewając łychą piwo z wysokości ok. 50 cm napowietrzam je. Zauważyłem, że zwłaszcza w przypadku fermentacji dolnej pobudza to drożdże do fermentacji.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Gwoli ścisłości wyjaśniam, że owe gluty same w sobie nie są źródłem skażenia piwa. U mnie tak się zdarzyło, że od pozostawionej na wieku fermentora grudki zaczął się proces kwaśnienia. W momencie przelewania piwo było dobre, ale po kilku tygodniach cała partia okazała się zepsuta.

          dodatkowy aspekt usuwania glutów to czystsze drożdże odzyskane z dna.

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Nigdy jeszcze u mnie piana nie dotarła do pokrywy.
            Nigdy też mie zbierałem osadów obawiając się, iż to właśnie może doprowadzić do infekcji. Z brzeczką obchodzę się niezwykle ostrożnie i staram się tam zaglądać możliwie żadko.
            Pozostanę chyba przy swej metodzie, jak najmniej ingerencji.

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              slado napisał(a)
              [B]--ciach--
              ...możliwie żadko.
              --ciach--
              rzadko - FCJP, oj slado, slado...

              Comment

              • burar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 238

                #8
                A u mnie piana wypchnęła w poniedziałek rano wieko fermentora i sporo wyszło na zewnątrz (pies lubi, bo lizał podłogę...). Zrobiły to bestie WLP 550, którymi zadałem brzeczkę dzień wcześniej. Wobec tego zlałem to do drugiego fermentora i towarzystwo trochę się uspokoiło.
                Grodziski Browar Domowy

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #9
                  burar napisał(a)
                  A u mnie piana wypchnęła w poniedziałek rano wieko fermentora i sporo wyszło na zewnątrz (pies lubi, bo lizał podłogę...). Zrobiły to bestie WLP 550, którymi zadałem brzeczkę dzień wcześniej. Wobec tego zlałem to do drugiego fermentora i towarzystwo trochę się uspokoiło.
                  Świetnie , świetnie, tylko jak to ma się do wątku?:
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #10
                    naczelnik napisał(a)
                    Świetnie , świetnie, tylko jak to ma się do wątku?:
                    Jednak chyba ma...
                    Romek przelał piwko do drugiego fermentora po tym wydarzeniu i chyba postąpił słusznie. Sam też bym tak postąpił.
                    W tym przypadku powstała bowiem ścieżka prowadząca wprost do zbiornika a będąca pożywką dla dzikusów.
                    Zawsze jednak każda interwencja w fermentujące piwko niesie ryzyko zakażenia.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • VidiBob
                      Piana a brak wyraźnej fermentacji
                      VidiBob
                      Dzień dobry,
                      zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                      2022-05-19, 14:36
                    • Daray
                      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                      Daray
                      Dzień dobry,

                      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                      2023-03-13, 20:01
                    • RomaNzRumunii
                      Kolsch temperatura fermentacji
                      RomaNzRumunii
                      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                      2023-11-25, 21:07
                    • dadek
                      Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                      dadek
                      Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                      2023-05-16, 00:44
                    • smir
                      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                      smir
                      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                      ...
                      2021-05-24, 21:09
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...