trwałość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #16
    CarlBerg napisał(a)
    No właśnie - u nas w domach są wstrętne bakterie, dzikie drożdże i muchy fruwające w powietrzu. Myślę Jerzy, że to właśnie te muchy pscące wprost w fermentory przyczyniają się do trwałości domowego piwa
    Nie wspomnę już o Prezesach, którym za daleko do toalety...
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #17
      iron napisał(a)
      Nie wspomnę już o Prezesach, którym za daleko do toalety...
      Jakbyś zgadł. Mój Lagerek nr.19 przez 3 tygodnie fermentował właśnie w pobliżu TEGO miejsca - a teraz ponownie tam stoi w cichej fermentacji. Nie mam tak do końca pewności, czy Slavoy nie pomylił się podczas ostatniej "Kryształowej" biesiady
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • Oskarx
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.02
        • 248

        #18
        Ciekawe czy piwo niepasteryzowane mozna sprzedawać z w Kegach w ogródku piwnym (ile by wytrzymało) .
        Wiadomo beczka stałaby na powietrzu , temperatura w lato 20 - 30 st. C
        Oskar

        Comment

        • Ka_Dar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 248

          #19
          Zwróćcie uwagę na fakt, że w domu butelka jest ostatecznym tankiem leżakowym. Tu piwo klaruje się i nasyca CO2.
          W klasycznym browarze piwo leżakuje w tankach leżakowych w piwnicach.
          Tam zachodzą procesy, które piwowar domowy obserwuje w swoich butelkach. Jeżeli ktoś miał okazję spróbować piwo w takiej piwnicy leżakowej bezpośrednio z tanku, to napewno bardzo długo będzie miał miłe wspomnienia.
          W tankach leżakowych mierzy się i reguluje ciśnienie CO2. Piwo w tanku może leżakować długo. Podczas konfekcjonowania do pojemników handlowych (np. butelek) piwo jest "męczone". Na końcu procesu napełniania jest cała walka o wyeliminowanie tlenu z szyjki butelki (sa dokonywane pomiary na zawartość tlenu w szyjce butelki). Stosowane są np. urządzenia do wypieniania piwa w butelce (piana wypycha z szylki powietrze i ten wrogi dla piwa tlen. Niestety wszystkie te drogie urządzenia nie dorównują pracy drożdży w tym zakresie, które ku radości piwowara domowego wykonują tę całą pracę.
          Uff, ale się rozgadałem.

          Comment

          • Ka_Dar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.03
            • 248

            #20
            Oskarx napisał(a)
            Ciekawe czy piwo niepasteryzowane mozna sprzedawać z w Kegach w ogródku piwnym
            Można. Tylko browar musi chcieć napełnić kega takim piwem.
            Oskarx napisał(a)
            ile by wytrzymało
            Nie musi długo wytrzymać. Jak się piwowsze dowiedzą, to wypiją natychmiast.
            W 1996 roku browar w Nowej Soli sprzedawał m.in. piwo niefiltrowane w kegach.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #21
              Ka_Dar napisał(a)

              W 1996 roku browar w Nowej Soli sprzedawał m.in. piwo niefiltrowane w kegach.
              Ale czy to jest naprawde takie niezwykłe?? Amber sprzedaje od czasu do czasu piwo niepasteryzowane i niefiltrowane w KEG`ach...
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Ka_Dar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.03
                • 248

                #22
                Makaron napisał(a)
                Ale czy to jest naprawde takie niezwykłe?? Amber sprzedaje od czasu do czasu piwo niepasteryzowane i niefiltrowane w KEG`ach...
                Przecież nie napisałem, że to jest takie niezwykłe.
                Odpowiedziałem na pytanie Oskarxa i podałem przykład na potwierdzenie wypowiedzi.
                Inna sprawa to odpowiedź na pytanie, które browary sprzedają piwo niefiltrowane? Ciekawe czy sprzedaje takie piwo któryś z Wielkich Browarów?

                Comment

                • mario123
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.01
                  • 250

                  #23
                  [QUOTE]crizz napisał(a)
                  [B]Ale jak się to ma do pszenicznych? Jakie terminy ważności mają hefeweizeny?

                  Zakupiony kilka dni temu Franziskaner Hefe-Weissbier ma termin ważności 02.05,
                  natomiast Hacker-Pschorr - 12.04

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    #24
                    Oskarx napisał(a)
                    Ciekawe czy piwo niepasteryzowane mozna sprzedawać z w Kegach w ogródku piwnym (ile by wytrzymało) .
                    Wiadomo beczka stałaby na powietrzu , temperatura w lato 20 - 30 st. C
                    Dużo zależy od sterylności kega, gdyż przy temperaturze około 25 st. i piwie niepasteryzowanym, może się piwo zkwasić w ciagu kilku dni.
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #25
                      crizz napisał(a)
                      (...) Ale jak się to ma do pszenicznych? Jakie terminy ważności mają hefeweizeny?

                      A systematyzując wnioski z dyskusji, można by to tak ująć:

                      niefiltrowanie i niepasteryzowanie - długa trwałość, słaba klarowność
                      filtrowanie i niepasteryzowanie - krótka trwałość, dobra klarowność
                      filtrowanie i pasteryzowanie - długa trwałość, dobra klarowność
                      Z dyskusji wynika, iż piwa pszeniczne mają długą date ważności.
                      Jeżeli mają krótką datę to może to być zabieg marketingowy, a co za tym idzie nadają się do spożycia długo po terminie.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X